Hlavní navigace

Jsou vaše děti během prohlížení internetového obsahu v bezpečí?

7. 9. 2010

Sdílet

Prázdniny skončily a před rodiči je teď nový úkol: zajistit pro své děti nezbytné školní pomůcky.

Někteří rodiče se chystají koupit svému dítěti mimo jiné stolní počítač nebo notebook, případně obnovit stávající domácí počítačové vybavení. Co ale možná ještě nezvážili, je zajistit bezpečí svých ratolestí během používání internetu.

Podle studie společnosti Harris Interactive stráví děti na internetu přibližně 40 hodin měsíčně. Více než 60 % rodičů věří, že se děti na internetu vzdělávají a netráví tam čas zbytečně. Přitom jedna třetina dotázaných dětí tvrdí, že kdyby jejich rodiče kontrolovali, čemu se na internetu věnují, rozhodně by své chování online změnily.

soutez_casestudy

Společnost TrustPort, zabývající se oblastí počítačové bezpečnosti, upozorňuje na nebezpečné stránky, které nemusejí obsahovat žádný škodlivý kód, přesto jsou nežádoucí z hlediska svého obsahu. Ten může být zaměřen například na znázornění sexu, propagaci násilí či hazardních her. Rodiče mohou své děti ochránit před návštěvou takových stránek nejen otevřenou komunikací o tomto tématu, ale i pomocí technologie rodičovského zámku.

Rodič, který chce ochránit své děti v dnešním online světě, by se měl řídit následujícími doporučeními:

  • otevřeně komunikujte s vašimi dětmi o možných nástrahách a o nevhodném obsahu některých webových stránek
  • nedovolte dětem, aby sdělovaly svá osobní data ani elektronickou poštou, ani přes sociální sítě, ani vyplňováním jakýchkoli webových formulářů
  • nainstalujte na počítač vašich dětí vhodný bezpečnostní program, který obsahuje rodičovský zámek
  • věnujte chvíli svého času patřičnému nastavení a zabezpečení rodičovského zámku na počítači vašich dětí a dbejte na to, aby se bezpečnostní program mohl automaticky aktualizovat a být tak připraven na nejnovější rizika

Byl pro vás článek přínosný?