Hlavní navigace

Kalkulačka ve Windows 10 nabízí několik zajímavých funkcí

16. 8. 2021

Sdílet

Kalkulačka Autor: Pixabay.com
Kalkulačka je součástí operačního systému Windows od jeho počátků. Z dobu existence prošla vývojem a v současné podobě přináší také několik funkcí, které vám usnadní každodenní práci.

Snad každý uživatel počítače potřeboval při své práci provést nějaký výpočet. Nejrychlejší cestou k matematickému výpočtu je přitom pro mnoho lidí kalkulačka integrovaná přímo v operačním systému Windows. Ta za dobu své existence doznala celou řadu změn, přičemž její současná podoba je funkčně nejpokročilejší. Kalkulačka ve Windows 10 nabízí několik režimů a doplňkových funkcí. My se na několik z nich podíváme podrobněji.

Mějte kalkulačku neustále na očích

Jednou z užitečných funkcí kalkulačky je možnost nechat ji zobrazenou permanentně nad ostatními otevřenými okny. Tuto funkci můžete aktivovat kliknutím na ikonu v horní části okna, případně stisknutím kombinace kláves „Alt+Šipka nahoru“.

Kalkulačka

Následně dojde k ukotvení kalkulačky do pravého horního rohu obrazovky a zobrazení nad ostatními okny. Odsud lze kalkulačku libovolně posouvat po obrazovce tažením myší.

Kalkulačka

Deaktivace permanentního zobrazení kalkulačky se provádí taktéž pomocí ikony, případně stisknutím kombinace kláves „Alt+Šipka dolů“.

Historie a Paměť

Kalkulačka ve Windows 10 disponuje možností zobrazení historie provedených výpočtů a ukládání hodnot do paměti. Jejich zobrazení je možné rozšířením okna kalkulačky do strany.

Kalkulačka

Pokročilé matematické operace

Kromě provádění běžných matematických výpočtů, lze využít také pokročilejší výpočetní nástroje. Kromě základní kalkulačky je tak k dispozici také vědecká kalkulačka, nástroj na vytváření grafů a programátorská kalkulačka. Pro jejich výběr slouží tlačítko menu v levém horním rohu okna.

Kalkulačka

Výpočet data

Kalkulačka ve Windows 10 vám pomůže také s určením přesného data, přičemž lze vypočítat rozdíl mezi zvolenými daty a přičíst nebo odečíst dny ke konkrétnímu datu.

Kalkulačka

Kalkulačka

Kalkulačka

Převodníky

Kalkulačka ve Windows 10 disponuje poměrně širokou paletou převodníků, které umožňují převod jednotek a různých veličin. Na výběr jsou převodníky pro měny, objemy, délky, hmotnosti, teploty, energie, plochy, rychlost, čas, výkon, data, tlak a úhel.

soutez_casestudy

Kalkulačka

Kalkulačka

Byl pro vás článek přínosný?