Hlavní navigace

Kdy se dočkáme tabletů s novou generací Windows 8?

7. 3. 2011

Sdílet

Uvedení iPadu 2 od Applu vyvolalo nové otázky po tom, kdy lze očekávat odpověď Microsoftu v podobě slibovaných Windows pro tablety.

I když Microsoft slíbil, že příští generace Windows bude podporovat i procesory ARM, které jsou v těchto typech přístrojů nejpoužívanější (více viz článek Microsoft potvrdil Windows pro procesory ARM), rozhodně se jí jen tak nedočkáme. Podle reportu agentury Bloomberg Microsoft nevydá novou generaci svého operačního systému, který by mohl najít větší uplatnění na tabletech, než v druhé polovině roku 2012. Do té doby budou moci na tomto poli úspěšně soupeřit Apple s Googlem. Aby alespoň částečně Microsoft zasáhl do hry, tak podle Bloombergu pracuje na upravené verzi Windows 7, která by měla být vhodnější pro dotykové displeje tabletů s omezenou úhlopříčkou a také by měla být šetrnější vůči baterii těchto zařízení. Nicméně Windows 8 pro tablety nebudou hotové dřív, než  stejná verze OS pro desktopy. Současné Windows 7 sice slaví úspěchy na desktopech a noteboocích, ale na tabletech (jako je např. 10" model od Dellu na fotografii u titulku článku) se nedokáží výrazněji prosadit.

Microsoft sice již pomohl vytvořit kategorii tabletů v roce 2000, ale byl to právě Apple se svým iPadem, kdo dokázal rozhýbat trh a udělal tato zařízení skutečně atraktivní pro široké slupiny uživatelů. Analytici ale varují, že prodlužování vydání nového tabletové OS může být pro Microsoft nebezpečné, neboť Apple a Google zatím upevní svoje pozice na trhu a může se opakovat podobná situace, v jaké je nyní Microsoft se svými Windows Phone.

Pokud je rok 2011 rokem války tabletů, Microsoft tuto bitvu zaspal, říká analytik Gartneru Michael Gartenberg. V roce 2012 už bude na trhu třetí generace iPadu a také pravděpodobně druhá nebo třetí generace tabletů s Androidem, dodává Gartenberg. Také HP se svým TouchPadem a Rim s PlayBookem pravděpodobně stihnou uvést další generace svých modelů na trh.

Microsoft se k situaci nevyjadřuje, ale je zřejmé, že pozice operačních systémů Windows je v dnešní době nastupujících cloudových aplikací ohrožena více než kdy jindy a získání vedoucí role v oblasti mobilních platforem tak může být klíčem k tomu převzít žezlo, jež Microsoft uplynulá desetiletí v IT světě neochvějně držel. Pozice Applu i Googlu jsou na takový krok dostatečně silné…

Byl pro vás článek přínosný?