Hlavní navigace

Když výpadek napájení či přepětí poškodí váš počítač - 3.díl

16. 4. 2016

Sdílet

 Autor: © dell - Fotolia.com
Při poškození počítače elektrickým proudem stále existuje šance, že jej oživíte, nebo alespoň zachráníte data uložená v počítači.

Předcházející díl

 

Elektrický proud se čas od času může chovat zcela nevypočitatelně. V elektrické síti může například dojít k přepětí, které může váš počítač úplně odepsat – tak, že bude úplně nepoužitelný. Riziko přepětí se sice dá minimalizovat používáním přepěťové ochrany, nicméně ani tato ochrana není stoprocentní. Navíc přepětí se typicky právě vyskytuje při ukončení výpadku napájení.

Pokud by došlo k vyřazení počítače z provozu právě kvůli přepětí nebo jiné katastrofě způsobené elektrickým proudem, v první řadě budete chtít zachránit data na počítači a teprve pak budete zjišťovat, co vlastně elektrický proud zničil. Je jisté, že daleko jednodušší a ve výsledku levnější je výměna zdroje v počítačové skříni než koupě celého počítače.

Hledání poškozených komponent

Předpokládejme, že nedošlo k tomu nejhoršímu a že se vám podařilo z vašeho pevného disku či disku SSD zachránit všechna data (při poškození počítače tedy nedošlo k poškození ani pevného disku, ani disku SSD). Nyní je třeba zjistit, které komponenty vašeho počítače se poškodily. Dobrým vodítkem může v tomto případě být zjištění, kde počítač po svém spuštění selhává.

Pokud se počítač vůbec nespustí – nerozsvítí se žádné kontrolky, nejsou slyšet žádná pípnutí – pak by mohla být poškozena základní deska, nicméně daleko pravděpodobnější je poškození napájecího zdroje. Pokud máte počítačovou skříň typu toner (věž), pak je výměna zdroje jednoduchá a není ani nijak výrazně nákladná ani finančně. Napájecí zdroj seženete velmi snadno a pravděpodobně si jej zvládnete i sami vyměnit.

Napájecí zdroj

To se však netýká notebooku. Pokud si nejste stoprocentně jisti, že zvládnete výměnu napájecího zdroje v notebooku, pak vám velmi doporučujeme, abyste se obrátili na odborníky.

Jestliže se váš počítač zapne a vzápětí se opět vypne, pak bude pravděpodobně poškozena základní deska. Je zde ovšem malá pravděpodobnost, že došlo k poškození dat v paměti CMOS. Abyste vyloučili tuto příčinu selhání, vyhledejte na základní desce baterii o velikosti mince. Baterii vyndejte a po pěti minutách ji opět vložte na základní desku. Poté počítač spusťte a možná budete mít štěstí.

Knoflíková baterie

Pokud se problém s nefunkčním počítačem nevyřešil ani nyní, pak je skutečně poškozena základní deska. Pak byste měli pouvažovat nad koupí nového počítače. Nová základní deska vám totiž tak jako tak v podstatě vytvoří nový počítač.

CS24

Toužíte-li přesto všechno po svém starém počítači, pak se pokuste najít stejnou základní desku, jakou jste měli v počítači původně. Náhradní základní desky se dají najít na eBay, a to i za cenu pod 2 500 Kč. Výměnu základní desky pak zvládnete za 1 až 2 hodiny.

Pokud se vám podaří počítač spustit a zobrazí se obrazovka BIOSu nebo nějaká chybová zpráva či třeba jen blikající kurzor, pak je pravděpodobně poškozen váš interní pevný disk nebo disk SSD (na to už jste ale pravděpodobně přišli, když jste se pokoušeli z těchto disků zachránit data). Výměna vadného disku za nový je poměrně jednoduchá. To těžší teprve přijde: pokud totiž nemáte zálohovaný obraz disku, budete muset znovu nainstalovat operační systém včetně všech aplikací a poté do počítače zkopírovat všechna data. Jak již bylo uveden výše, poškozený disk budete zřejmě muset odeslat do speciální firmy zabývající se obnovou dat právě z poškozených pevných disků a doufat, že se data z pevného disku podaří zachránit.

Byl pro vás článek přínosný?