Hlavní navigace

Kolik stojí výrobce SSD s kapacitou 128 GB?

5. 6. 2015

Sdílet

 Autor: © Scanrail - Fotolia.com
Průměrná částka, kterou výrobci počítačů platí za 128GB SSD se podle průzkumu společnosti DRAMeXchange ve druhém čtvrtletí tohoto roku snížila na pouhých padesát dolarů (cca 1200 Kč).

Ve srovnání s prvním čtvrtletím minulého roku, kdy SSD s kapacitou 128 GB stál v průměru 77,2 dolarů (a 256GB SSD stál 148 dolarů), jde o znatelný pokles. Jak uvádí DRAMeXchange, pokles cen je pozvolný a trvá měsíc za měsícem.

A jaká je průměrná cena, kterou platí koncový zákazník? Podle DRAMeXchange nyní spotřebitelé za 128GB SDD v průměru platí 91,55 dolarů a za SSD s kapacitou 240 - 256 GB asi 165 dolarů.

„Ceny flashové paměti v minulém roce pomalu klesaly. Jen v porovnání s červnem minulého roku jsou nižší o 25 procentních bodů. A flashová paměť tvoří asi 80 % ceny průměrného disku,“ řekl pro Computerworld analytik Jim Handy ze společnosti Objective Analysis.

Kromě vyšší poptávky po SSD, která díky výnosům z rozsahu snižuje náklady na jejich výrobu, stojí za klesajícími cenami i to, že se u flashových pamětí v uplynulých několika letech začaly používat tři bity na tranzistor namísto dvou.

Podle DRAMeXchange ceny SSD také klesají díky tomu, že se výrobci přesouvají od 15nm výrobního procesu k 16nm technologii. Navíc výrobci flashových pamětí začali umisťovat tranzistory vertikálně - jde o tzv. 3D NAND flash - což taktéž přispívá ke snížení výrobních nákladů.

CS24

Analytici očekávají, že v důsledku klesajících cen se ve třetím čtvrtletí tohoto roku začnou SSD disky objevovat u více notebooků, než doposud. Zatímco v tomto roce budou SSD podle DRAMeXchange k vidění u asi 30 % notebook na trhu, v roce 2017 by to již mělo být u více než 50 % laptopů.

To znamená, že za dva roky bude na trhu více notebooků s SSD, než s běžnými pevnými disky.

Byl pro vás článek přínosný?