Hlavní navigace

Komentář: Fandí IBM Linuxu?

22. 10. 2009

Sdílet

Společnost IBM chce v Africe, v USA a možná i ve zbytku světa nabízet počítače s operačním systémem Ubuntu Linux a softwarovými nástroji pro malé firmy. Znamená to, že IBM začala fandit tučňákům?

Fandí IBM Linuxu?


Dohoda, kterou IBM uzavřela se společností Canonical, jež fakticky zaštiťuje vývoj jedné z nejpopulárnějších Linuxových distribucí Ubuntu (podrobnosti např. zde: http://blog.internetnews.com/skerner/2009/10/ibm-and-ubuntu-roll-linux-for.html), má znamenat možnost dodávky softwarové platformy založené na Ubuntu a na nástrojích umožňujících spolupráci a kancelářskou práci - nejdříve pro zákazníky v USA a posléze možná i ve zbytku světa.  Pokud bude skutečně zrealizována, znamenala by, že Linux, míněno Linux na desktopu, má v největší počítačové firmě světa stále svého zastánce. A dokonce, že možná vstupuje do nové kapitoly své existence.

LinuxPříchod dlouho očekávaných Windows 7 coby nástupce ne právě zdařilého, ale zato však nutného operačního systému Windows Vista s sebou pro uživatele platformy od Microsoftu – tedy pro naprostou většinu počítačového světa – nese jeden zajímavý a na první pohled ne zcela samozřejmý faktor. Windows XP, která byla v prodeji od roku 2001 a představovala rekord v délce mainstreamové existence operačního systému od Microsoftu, se totiž rázem stanou dvě generace starým OS. Mnoho dodavatelů software (a postupně i sám Microsoft) je přestane podporovat, což s sebou samo o sobě pro jejich uživatele přinese značné  problémy.

I když nástupce Windows Vista, Windows 7, jsou konstruována tak, aby měla nižší hardwarové nároky než jejich předchůdce, ne všude je možné upgradovat stávající systémy, aniž by to znamenalo nutnost investice do nového technického vybavení. A vzhledem k tomu, že firmy se snaží šetřit všude, bude, zvláště po zkušenostech s Windows Vista, ochota investovat do vybavení pouze kvůli novému systému minimální.

Patrně právě na tyto okolnosti spoléhá IBM, když oznamuje svou strategickou koalici s Canonocalem a s jejich distribucí Ubuntu. Kombinace Ubuntu/software od IBM by tak mohla najít svou cestu na počítače, na nichž jsou v současnosti provozována Windows XP. Systémy by se tak morálně omladily, aniž by bylo nutné je hardwarově aktualizovat. Navíc za nižší cenu, než jakou by stál srovnatelný software s Windows.

IBM

soutez_casestudy

Vyvstává pochopitelně otázka, co na to uživatelé. Uživateli se rozumí management firem, jež má možnost rozhodovat o softwarovém vybavení svých zařízení. Používání Linuxu na počítačích v organizacích má na jedné straně tradici, na straně druhé ale není bez kompromisů a tyto kompromisy hovoří jednoznačně ve prospěch Microsoftu a jeho Windows.

IBM je ale stále velmi silným hráčem - a za oceánem značkou ještě výrazně významnějším než v našich končinách.  Její „fandění“ Linuxu by tak mohlo tomuto systému dát nový impulz. Impulz, který může být ku prospěchu uživatelů využit stejně dobře, jako promarněn.

Byl pro vás článek přínosný?