Hlavní navigace

Komentář: Je Internet zralý na Nobelovku?

10. 2. 2010

Sdílet

Jásir Arafat, Barack Obama, Matka Tereza, organizace Lékaři bez Hranic a …Internet. Ti všichni mohou být již letos laureáty Nobelovy ceny za mír

Je Internet zralý na Nobelovku?

 

Všichni z výše uvedeného seznamu již nositeli prestižního ocenění jsou, s výjimkou Internetu. Ale i on, tedy neživá věc, navíc bez konkrétního místa, centra, bez jednotného základního znaku i nositele již letos může jejich řady rozšířit. Internet byl totiž na ocenění, jež se má dostávat těm nejlepším z nejlepších, již nominován http://www.boston.com/news/world/europe/articles/2010/02/02/internet_among_nobel_peace_prize_nominees/.

Pro způsob, kterým změnil naši komunikaci, naše životy, pro to, čím vším přispěl k šíření ideálů svobody a míru ve světě. Je rozumné, aby byla počítačová síť tímto způsobem oceněna?

Na první pohled může už samotná možnost udělení Nobelovy ceny míru Internetu působit poněkud absurdně. Nenechejme se ale zmást. Cenu již v minulosti několikrát získaly organizace a nikoli jednotliví lidé http://cs.wikipedia.org/wiki/Kategorie:Nositel%C3%A9_Nobelovy_ceny_za_m%C3%ADr.  Není proto důvod, proč by nemohla být udělena neživé věci. Přičinění této věci pro světový mír je přitom nezpochybnitelné, vždyť se jí bojí diktátoři, despotické režimy, nedemokratické vlády i zkorumpovaní politici. A co víc. Udělení ceny internetu by představovalo paradox hodný trvalého zvěčnění. Co lepšího, a poučnějšího může být, než příklad obrácení na pravou víru (připomeňme si, že Internet vznikl za peníze organizace ARPA, která ve Spojených státech řídila civilní vývoj strategických technologií a ve svých počátcích dokonce nesl její název).

PCInternet je inherentní vůči obsahu a neutrální k uživatelům. Nelze v jeho případě mluvit o zaujatosti a v pozitivním slova smyslu není možná ani nedemokratická regulace (všechny regulační prvky, jako je třeba řízení domén nejvyšší úrovně jsou možné jedině díky souhlasu podřízených účastníků). I když dříve existovaly obavy tohoto druhu, kromě jazykové bariéry nedochází k významnější regionalizaci, jež  by síť tříštila do menších podsystémů, které by byly od sebe vzájemně oddělené. Jinými slovy, je-li zajištěn přístup k síti, dostanete se skutečně odevšad všude. To je nesmírně významný prvek pro dosažení neutrality internetu – prakticky vzato nelze nikomu nadržovat.

soutez_casestudy

Internet nelze spojit s ideologií. Vznikl sice na jednom místě a v kontextu konkrétní doby, v současnosti je ale používán lidmi různého vyznání, politického názoru, přesvědčení a dalších parametrů, kteří díky němu mohou komunikovat bez ohledu na tyto rozdíly.  Internet je nadstranický.

Z těchto (a mnoha dalších) důvodů si dovolím tvrdit, že Internet je zralý na Nobelovu cenu, a o jejím udělením by se mělo minimálně seriózně uvažovat.  Internet není ani prezident (jako Barack Obama), ani světec (jako Matka Tereza), ekologický aktivista  (Al Gore), umírněný  terorista (Arafat), ani vůdce nejprve odborů a pak národa (Lech Wałęsa). Je všechno v jednom. A proto si cenu zaslouží.

Byl pro vás článek přínosný?