Hlavní navigace

Komentář: Nové verze Firefoxu jsou spíše ostudou

20. 8. 2011

Sdílet

Podle našeho amerického kolegy Tonyho Bradleye je uspěchané vydávání nových verzí Firefoxu spíše ke škodě než k užitku.

I když se Mozilla snažila rychlým vydáváním majoritních verzí Firefoxu pravděpodobně po vzoru Googlu upoutat pozornost, podařilo se jí tímto krokem vyvolat spíše negativní reakce. Tony Bradley dokonce tvrdí, že není důvod na Firefox 6 vůbec přecházet a naopak je jeho vydání spíše impulzem k tomu tento prohlížeč definitivně opustit. Důvody jsou k tomu podle něj následující:

1. Minimum novinek. Firefox 6 nepřináší nic revolučního a od verze 4 se neobjevila prakticky žádná větší změna, takže není žádný důvod, aby Mozilla měnila číslo verze o celou jednotku. To, co nyní označuje za nový produkt, většina výrobců softwaru nazývá automatickou aktualizací a k tomu, aby opravila několik bezpečnostních chyb, není podle Bradleye rozhodně potřeba vydávat novou majoritní verzi browseru (jako se v případě Firefoxu 6 stalo).

Navíc pro IT administrátory ve firmách, které Firefox používají, je jeho nová verze uvolňovaná každých 6 týdnů něco jako noční můra a sami zástupci Mozilly přiznávají, že uvádění čísel verzí začíná ztrácet smysl a plánují je již kompletně odstranit. To ale může naopak vést ze zmatení uživatelů v tom, jakou verzi vlastně používají. Nejlepší by proto bylo podle komentátorů vrátit se opět ke starému značení, kdy by Firefox 5 byl 4.1 a Firefox 6 pak 4.2.

2. Padající hvězda. I když Firefox má stále zhruba o 40 % větší tržní podíl než Chrome, již prakticky jen vytrvale klesá a není schopný proti dynamice Chromu obstát. Je jen otázkou času, kdy jej browser od Googlu předběhne a pravděpodobně se tak stane v příštím roce. Jeho síla je dána spíše historicky a řada uživatelů u Firefoxu zůstává spíše ze zvyku, ale v současné konkurenci již ztrácí dech.

3. Nekompatibilita doplňků. Při uvedení Firefoxu 5 si mnoho uživatelů stěžovalo, že jim přestaly fungovat add-ony, které bez problémů pracovaly ve verzi 4 a v souvislosti s Firefoxem 6 se tato situace opakuje. To současně klade velký tlak na vývojáře, aby svoje doplňky upravovali pro kompatibilitu s každým novým Firefoxem. Nekompatibilní mohou být ale například webové stránky, které kontrolují verzi prohlížeče (obvykle jde o nejrůznější systémy internetového bankovnictví, systémy pro objednávky na webu a podobně), které pak uživatele přinejmenším varují, že se zatím nepodporovanou verzí browseru nemusí fungovat správně.

4. Zastarávání. Nový a blyštivý Firefox 5, který možná stále používáte, je již beznadějně zastaralý. Obsahuje několik zranitelností, které je možné opravit jen aktualizací na Firefox 6, protože Mozilla nenabízí k verzím 4 a 5 již žádnou další podporu (update nabízí jen pro řadu 3.6). A jakmile nainstalujete Firefox 6, bude záležitostí několika týdnů, než se stejná situace bude opakovat s Firefoxem 7, jenž je už nyní ve fázi beta testů. Dříve tak očekávané nové verze Firefoxu se díky tomu stanou spíše jen krokem, který uživatelé vykonají automaticky, aby opravili bezpečnostní nedostatky stávající verze. Ale popularitu a respekt si tím tento dříve nejoblíbenější konkurent Internet Exploreru pravděpodobně nezíská...

Byl pro vás článek přínosný?