Hlavní navigace

Komentář: Vzestup světa iOS a pád Nokie

27. 7. 2011

Sdílet

Po představení první „hračky“ s iOS publikoval deník New York Times seznam otázek o novém iPhonu. Poslední zněla: „Kdo by si proboha takovou věc kupoval?“ Takový dotaz by už dnes nikdo nevznesl.

iPhonu, ale i dalším zařízením, na kterých běží iOS, se daří nad všechna očekávání. Apple uvádí, že iOS je aktuálně nainstalován na více 200 milionech zařízení.

Další z malých věcí, které se staly v roce 2007 a přerostly velkou: Apple podal žádost na patent na kapacitní dotykový displej používaný v zařízeních iPhone, iPad, ale v podstatě také v téměř všech konkurenčních produktech na trhu. Patent byl nedávno udělen. Jedním z možných výsledků nevyhnutelných soudních případů, které jsou nasnadě, je licenční poplatek placený konkurenty za každý dodaný „non-Apple“ tablet nebo smartphone.

Tohle všechno se však, zdá se, mění. V prvním čtvrtletí poklesl tržní podíl Androidu o téměř 3 %, zatímco podíl iOSu vzrostl o více než 12 %. Android má stále více než polovinu trhu smartphonů a Apple podstatně méně.

Dalším možným trendem je pokles a pád Nokie, která oznámila ve druhém čtvrtletí 2011 ztrátu 487 milionů eur. Objem prodeje chytrých telefonů Nokia klesl o 34 % na 16,7 milionů. Podíl tohoto výrobce na trhu smartphonů se propadl z 24 na 16 % za jeden rok, přičemž Apple zůstal na 17 %. Nokii zjevně nepomohlo oznámení ukončení podpory Symbianu v dalších pěti letech, přičemž stále na trh neuvedla telefon s Windows Phone.

Nikdo by v roce 2007 neodhadoval, že Apple bude do čtyř let prodávat více mobilů než Nokia. Všechna tato čísla z trhu poodkrývají tvrdou realitu: Aple vydělává mnohem více peněz z mobilních zařízení než jeho konkurenti.

Pokračování komentáře naleznete na sesterském magazínu ChannelWorld.

soutez_casestudy

 

Úvodní foto: © cardiae - Fotolia.com

Byl pro vás článek přínosný?