Hlavní navigace

Konečně! Poznámkový blok po 41 letech dostal zásadní aktualizaci

26. 3. 2024

Sdílet

 Autor: Microsoft
Pisálci, radujte se! Poznámkový blok se dočkal kontroly pravopisu.

Ačkoli je záměrně jednoduchý a existuje několik jeho vynikajících alternativ, Poznámkový blok od Microsoftu si díky své všudypřítomnosti získal obrovské množství příznivců. 

Jak spravujete více cloudů ve vaší firmě?

Teď konečně získal funkci, bez které se neobejdou ani ti nejlepší spisovatelé (ani já): kontrolu pravopisu. Funkce je aktuálně k dispozici v nejnovějším buildu v programu Windows 11 Insider.

Podle Wikipedie je Poznámkový blok ve skutečnosti starší než samotný systém Windows – jeho historie sahá až k programu Multi-Tool Notepad, který byl součástí aktualizace systému MS-DOS, jež v roce 1983 zavedla podporu myši. 

Tehdy, stejně jako dnes, byl rychlejší a na zdroje méně náročnou alternativou k aplikaci Microsoft Word – a skutečnost, že byl s operačním systémem zdarma, nebyla na škodu. Od té doby se stal Poznámkový blok součástí každé verze Windows.

HP Knowledge HUB pro moderní firemní IT

NOVINKA Navštivte novou speciální on-line zónu CIO Business Worldu, kde vám ve spolupráci s HP budeme průběžně radit, jak snadno a bezpečně pracovat na cestách, jak si usnadnit život používám správných nástrojů, jak zvládnout přechod z kanceláří domů a zase nazpátek a jak se přitom chovat ekologicky.

Pomoc a inspiraci pro moderní IT najdete v našem HP Knowledge HUBu.

Na blogu Windows Insider se píše, že funkce kontroly pravopisu funguje známým způsobem, tedy zvýrazňuje překlepy a špatně napsaná slova červenou klikatou čarou a nabízí alternativy kliknutím levým tlačítkem myši nebo procházení všech zjištěných chyb pomocí klávesové zkratky Shift + F10. Uživatelé mohou zapnout a vypnout kontrolu pravopisu pro různé typy souborů.

Avšak ne každý, kdo si stáhne nejnovější build ve Windows Insider (11.2402.18.0), získá aktualizovanou verzi Poznámkového bloku, protože zřejmě ještě probíhá její testování. Ale na základě harmonogramu aktualizací a pokud nedojde k nějaké katastrofě při implementaci, zdá se být jisté, že verze vylepšeného textového editoru zamíří do všech verzí Windows 11 ještě před koncem roku.

 

Computerworld si můžete objednat i jako klasický časopis. Je jediným odborným měsíčníkem na českém a slovenském trhu zaměreným na profesionály v oblasti informačních a komunikačních technologií (ICT). Díky silnému zázemí přináší aktuální zpravodajství, analýzy, komentáře a přehledy nejnovejších technologií dříve a na vyšší odborné úrovni, než ostatní periodika na tuzemském trhu.

Obsah Computerworldu je určen odborníkům a manažerům z firem a institucí, kteří se podílejí na rozhodovacím procesu při nákupu ICT technologií. Jednotlivá čísla si můžete objednat i v digitální podobě.

Byl pro vás článek přínosný?