Hlavní navigace

Konference upozornila na rozdíly mezi USA a EU v ochraně dat

Sdílet

 Autor: © Kheng Guan Toh - Fotolia.com
Rozšiřující se propast v přístupu k ochraně soukromí mezi Evropskou unií a USA byla ve středu předmětem mnoha debat na konferenci o počítačích, soukromí a ochraně dat v Bruselu.

Politický analytik, který se soustředí na americké civilní právo, Jay Stanley, pochválil pravidla Evropské unie a řekl, že USA potřebují podobnou ochranu. Někteří však po hlasování o regulacích ochrany dat řekli, že je politika ochrany dat nedostatečná.

Podle Stanleyho v USA chybí základní zákony o ochraně dat, a instituce, která by na jeho dodržování dohlížela. Stanley také na Evropské zákonodárce naléhal, aby se pevně postavili proti lobby ze stran velkých korporací, například Facebooku nebo Googlu.

Mluvčí agentury pro ochranu práv občanů La Quadrature du Net Jérémie Zimmermann řekl, že by občané měli „naléhat na zvolené zástupce, aby chránili naše práva a svobodu tím, že přijmou silné záruky, které zajistí naši bezpečnost.“

Zimmermann dále řekl, že hlasování, které ve středu v Evropském parlamentu proběhlo, naopak práva na soukromí oslabilo. Společnostem budou mít jednoduší profilování jejich uživatelů a také oslabilo povinnost upozornit uživatele o tom, že byly jejich osobní údaje ohroženy. „Toto hlasování ukázalo, jak moc se Evropský parlament může nechat ovlivnit masivním lobby, které vedou především velké americké korporace, i když je to v rozporu se zájmy občanů Evropské unie,“ řekl.

Stanley uvedl, že americká administrace nechce posílit americké zákony o ochraně soukromí, ale naopak chce oslabit ty evropské. „Harmonizace by se neměla rovnat závodům na dno,“ upozornil.

Zpráva pro Evropskou unii, kterou nedávno publikovala americká mise, tvrdí, že by nové regulace, o kterých evropský parlament hlasoval, mohly „zpomalit regulace a utlumit růst.“ Dokument na Evropskou unii také naléhá, aby se „více dívala na výsledky, než smysluplnou ochranu soukromí a měla by se méně soustředit na formality.“ Volá také po „flexibilním přístupu k souhlasům se zpracováním údajů. Souhlas prý nemusí být vždy jasný a potvrzující.“ Říká také, že doba určená k upozornění o narušení osobních údajů je příliš krátká.

Regulace prý brání členským státům Evropské unie ve sběru, zpracování a přenosu dat jménem USA. V tom, zda budou údaje předány, mají poslední slovo úředníci, kteří se zabývají ochranou soukromí.

Evropská poslankyně z Holandska Siphie In’t Veldová vyjádřila obavy o možném aplikování amerického protiteroristických zákonů Patriotic Act a FISA (Foreign Intelligence Surveillance Amendments) i mimo území USA. Minulý rok americký kongres zákon rozšířil a nyní umožňuje autoritám, které vymáhají dodržování zákonů prohlížet obsah cloudu i bez povolení soudu.

Byl pro vás článek přínosný?