Hlavní navigace

Konfigurace VPN ve Windows - 3.díl

5. 5. 2018

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Víte, kdy a jak je vhodné použít klienta VPN integrovaného do Windows?

Předcházející díl

 

Technologie VPN (Virtual Private Network – virtuální privátní síť) umožňuje počítači používajícímu připojení k Internetu připojení k privátní síti prostřednictvím zabezpečeného tunelového připojení, které se vytvoří mezi tímto počítačem a sítí. Tímto způsobem lze útočníkům zabránit v odchytávání či neoprávněné manipulaci s daty. Síť VPN se obvykle používá v případě, kdy si chcete zajistit privátní procházení Internetu, ať již z domova, nebo z nějakého veřejného místa. Další běžné využití spočívá v možnosti vzdáleného a zabezpečeného připojení zaměstnanců k firemní síti.

Konfigurace IKEv2

Výše popisovaný postup funguje pro jednodušší typy připojení, jako jsou připojení přes protokoly PPTP a L2TP. Pokud chcete použít protokol IKEv2, pak budete potřebovat nainstalovat kořenový certifikát, který vám poskytne poskytovatel připojení k síti VPN. Mějte vždy na paměti, že protokolIKEv2 nepodporuje každá služba, takže použití protokolu IKEv2 značně závisí na poskytovateli připojení k síti VPN, popřípadě na vašem zaměstnavateli.

Ať je to, jak je, pojďme si popsat, jak tento typ připojení funguje ve Windows 10.

Nakonfigurované připojení k síti VPN prostřednictvím IKEv2 v operačním systému Windows 10

Ze všeho nejdříve si na pracovní plochu nebo na nějaké jiné vámi oblíbené místo stáhněte certifikát pro IKEv2, který jste dostali od vašeho poskytovatele připojení k síti VPN. Následně poklepejte na soubor certifikátu. Zobrazí se vyskakovací okno s varováním. V něm klepněte na položku Otevřít.

V následujícím okně pak klepněte na tlačítko Instalovat certifikát…

Nyní se ocitnete v průvodci importem certifikátu. Zde vyberte přepínač Místní počítač a klepněte na tlačítko Další.

V dalším okně se ujistěte, že jste vybrali přepínač Umístit všechny certifikáty do následujícího umístění a poté stiskněte tlačítko Procházet.

Zobrazí se menší okno se stromem složek. Zde vyberte složku Důvěryhodné kořenové certifikační autority a následně stiskněte tlačítko OK. Ocitnete se zpět v okně průvodce importem certifikátu. Zde opět stiskněte tlačítko Další.

Průvodce importem certifikátu ve Windows 10

Tímto krokem máte tu těžší část za sebou. V dalším kroku průvodce klepněte na tlačítko Dokončit a poté v menším okně stiskněte tlačítko OK.

CS24

 

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?