Hlavní navigace

Kupujeme zařízení s Windows 8 - 3. díl

23. 12. 2013

Sdílet

 Autor: Sony
Koupě nového zařízení s Windows 8 není tak jednoduchá jako výběr nového tabletu s Androidem. Hlavním důvodem je velká spousta hardwarových forem, na nichž se tento systém od Microsoftu implementuje.

Předchozí díl

Kupujeme hybrid s Windows 8

Teď to začne být zajímavé.

Unikátní mix desktopového a tabletového rozhraní ve Windows 8 dal vzniknout celé řadě hybridních zařízení, které jsou někdy notebookem a někdy tabletem – záleží na vaší aktuální potřebě. Tato zařízení jsou dostupná ve dvou primárních designech – tenčí a lehčí hybridy typu „spíše tablet“ s vysunovacími klávesnicemi, a hybridy typu „spíše notebook“.

Lenovo YogaPřestože několik hybridů prvního typu (například Sony VAIO Duo 11) bylo dostupných již při oficiálním spuštění prodeje Windows 8 v říjnu 2012, jsou dnes tyto stroje celkem raritou. Důvod pro jejich vymizení vidíme v tom, že ač jsou malé hybridy menší než notebooky jako takové, mají i menší klávesnice a touchpady, což velice ztěžuje jejich ovládání.

Sony VAIO Duo 13, jediný hybrid s vysunovací klávesnicí, který dnes stojí za zmínku, je velký jako běžný notebook, výsledkem čehož je o něco pohodlnější psaní, ale ten touchpad je stále dost malý.

Hybridy zaměřené spíše na uživatele notebooků jsou dnes běžnější a obecně nabízejí v porovnání s jejich výše popsanými protějšky nadprůměrný uživatelský zážitek. Tato zařízení připomínají tradiční notebooky, jsou však vybavena displeji, které se překlápějí, odklápějí nebo rotují, kterýmžto pro každé zařízení specifickým krokem se celý přístroj přetransformuje v tablet – byť poměrně tlustý tablet.

Hybrid s Windows 8 byste měli nakupovat stejným způsobem, jakým byste nakupovali jakýkoliv jiný notebook, přesto je však třeba mít na paměti pár věcí. Konvertibilní stroje jsou dražší než jednoúčelové notebooky nebo tablety, a fakt, že jsou vybaveny dotykovými displeji, má negativní vliv na výdrž jejich baterie – ta je přinejlepším průměrná, přestože tento problém v poslední době pomáhají řešit energeticky efektivní procesory Haswell od Intelu. Opět byste si měli zvolený stroj před samotnou koupí vyzkoušet.

Jestliže potřebujete poradit, zaujala nás v této kategorii konkrétně následující zařízení: Lenovo Yoga 11s, Dell XPS 12 i 13,3palcový Yoga 2 Pro opět od Lenova, který nabízí displej s netradičně vysokým rozlišením 3 200 × 1 800 pixelů.

Žánrově specifický Surface Pro 2

Potom tu máme vlastní tablet od Microsoftu, 10,6palcový Surface Pro 2.

Tento chameleon koketuje se všemi kategoriemi. Technicky se jedná o tablet, je však vybaven výkonným, „notebookovým“ procesorem Core i5 Haswell, schopným zvládat náročné úkoly, jako je editace videa, tvorba obrázků či multitasking více programů najednou. S dokovací stanicí (příslušenstvím, které se na trhu objeví začátkem roku 2014) může Surface Pro 2 dokonce nahradit výkonný desktopový počítač.

Zařízení od Microsoftu je však poměrně drahé, a to ještě před započítáním nákladů na klávesnici. Na tablet je také poměrně silné a má relativně nízkou výdrž baterie. K tomu je však třeba jedním dechem dodat, že nedávné aktualizace firmwaru tento problém trochu vyřešily. Směs kladů a záporů Surface Pro 2 vytváří tomuto zařízení velmi specifický sektor. Je ovšem pravdou, že především business profesionálům a nadšencům do grafiky a videa bude imponovat kombinace výkonu a mobility.

Dostupný je stále také originální Surface Pro, který je samozřejmě o něco levnější. Předchůdce „dvojky“ má mnoho společných výhod, více se však hovoří o jeho nedostatcích – zejména o nízké výdrži baterie a jediné možné pozici ve stojanu. Pořád si budete muset koupit zvláštní Touch Cover nebo Type Cover. Surface Pro první řady však bude taktéž kompatibilní s po Vánocích přicházejícími dokovacími stanicemi.

CS24

A když už hovoříme o stolních počítačích...

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?