Hlavní navigace

Kvantové počítače hrozbou budoucnosti?

9. 5. 2023

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Kvantové výpočty a kvantové počítače slibují zásadní zlom a skok v mnoha oblastech, jako jsou lékařský výzkum, umělá inteligence, chemický průmysl nebo třeba předpověď počasí. Zároveň ale tato éra přinese dosud nevídaná rizika a bezpečnostní hrozby, které vyžadují zejména změnu přístupu k šifrování dat.

Kvantové počítače momentálně ještě nejsou ve fázi, kdy by dokázaly prolomit současné šifrovací systémy, ale tak zásadní problém je potřeba řešit s předstihem a hledat odpovídající řešení, dokud je čas.

Máte už strategii postavenou na předpokládaném prolomení současných metod šifrování?

Zvýší se počet úniků citlivých zdravotních a finančních dat, prolomí se šifrování některých kryptoměn a nad bezpečnostní vládních a vojenských tajemství budou viset otazníky. A už lze vidět, jak kyberzločinci s touto budoucností pracují a přizpůsobují tomu své taktiky.

Kvantové počítače zvládnou vyřešit úkoly, které klasické počítače nemají vůbec šanci řešit, nebo by jim to trvalo stovky či tisíce let. Princip není ve zrychlení konvenčních výpočtů, ale v řešení určitých problémů.

Nejmenším klasickým výpočetním prvkem je bit, který může mít hodnotu 0 nebo 1. Kvantovým ekvivalentem je qubit, který může být také 0 nebo 1 nebo může být v takzvané superpozici, tedy libovolné kombinaci 0 a 1 v různém poměru.

Provedení výpočtu u dvou klasických bitů, které mohou být 00, 01, 10 a 11, vyžaduje čtyři výpočty. Kvantový počítač může ovšem všechny čtyři hodnoty vyjádřit současně. S množstvím výpočtů tak výhoda kvantových počítačů exponenciálně roste.

Dnešní široce používaná forma šifrování RSA je založena na 2048bitových číslech a může trvat ještě dlouho, než se podaří toto šifrování prolomit.

Chcete dostávat do mailu týdenní přehled článků z Computerworldu? Objednejte si náš mailový servis a žádná důležitá informace vám neuteče. Objednat si lze také newsletter To hlavní, páteční souhrn nejdůležitějších článků ze všech našich serverů. Newslettery si můžete objednat na této stránce.

Ovšem tempo kvantového výzkumu zrychluje a v dalších letech tak uvidíme nové počítače, které začnou známé šifrovacími systémy ohrožovat – první takové komerční počítače by mohly být k dispozici už kolem roku 2030.

Experti proto už několik let pracují na vývoji kvantově bezpečného šifrování a americký Národní institut pro standardy a technologie (NIST) vyhodnocuje desítky metod pro postkvantovou kryptografii.

Už teď jsou připraveny první čtyři algoritmy, které by měly být kvantově bezpečné. V lednu 2023 už například německý Spolkový úřad pro bezpečnost informační techniky (BSI) zveřejnil pokyny a doporučení ohledně algoritmů a velikosti klíčů, které se mají používat v přechodném období.

Pět nastavení Windows 11, která stojí za to hned změnit Přečtěte si také:

Pět nastavení Windows 11, která stojí za to hned změnit

„Pro data, která časem ztratí svou hodnotu, nebudou kvantové výpočty tím hlavním problémem. Ale pokud jde o národní bezpečnost, bankovní údaje, ochranu soukromí a podobně, kyberzločinci volí taktiku ukrást nyní, dešifrovat později,“ tvrdí Daniel Šafář z Check Pointu.

CS24

Organizace musí podle něj zvažovat dlouhodobá rizika a co nejdříve se připravit na kvantovou revoluci. Zejména společnosti s citlivými daty by měly být kryptoagilní a připravit se na možnost přepínat mezi kryptografickými systémy.

Pokud se nějaký algoritmus stane zranitelným, bude možné plynule přejít na jinou metodu šifrování, aniž by to narušilo chod organizace.

 

Security World si můžete koupit i jako klasický časopis, buď v klasické tištěné formě nebo v elektronické verzi. Věnujeme se bezpečnosti počítačových systémů, ochraně dat, informací a soukromí.  Jsme jediný titul na českém a slovenském trhu, který oslovuje širokou čtenářskou obec – od ředitelů firem, přes odborníky na bezpečnost po koncové uživatele. Naším cílem je poskytnout ucelený přehled o bezpečnostních hrozbách a zejména o tom, proč a jak se jim bránit, případně proč respektovat a dodržovat nařízení IT manažerů ve firmách.

Byl pro vás článek přínosný?