Hlavní navigace

Legendární Notepad se dočká zásadních inovací!

13. 12. 2021

Sdílet

 Autor: Microsoft
Jednoduchá ale oceňovaná utilita Windows se dočká svátečního updatu. Microsoft se rozhodl, že Windows 11 jsou ideální příležitostí pro update Poznámkového bloku.

Zasloužilá utilita se dočká nového tmavého módu a několika praktických vylepšení. Zatím jsou však distribuována jen ve vývojářském Dev Channelu v rámci programu Windows Insider a zdá se, že novinky mají sloužit jako lákadlo k přechodu na Windows 11, jelikož o tom, že by byl nový Poznámkový blok určen též pro Windows 10, zatím zmínka nepadla. Co všechno tedy nový Poznámkový blok nabídne?

Nejzjevnější změny jsou estetické: zaoblené rohy v designovém stylu Windows 11 Mica, ale také tmavý mód pro příjemnější zobrazení zejména v noci. Další dvě novinky jsou ale podstatně praktičtější, jakkoliv se může zdát, že s nimi Microsoft přichází trošku pozdě. 

CS24

Tou první je dobře známá funkce „najít a nahradit“ v podobě rozbalovacího seznamu, který vám umožní dohledat v dokumentu konkrétní slova či fráze. Tou druhou pak je funkce, kterou Microsoft nazývá „multi-level undo“ čili jakési násobné „zpět“ umožňující rychle napravit chyby, které jste v dokumentu mohli udělat. 

Bohužel, na tak základní funkci jako je automatické ukládání se ani při takto sváteční události nedostalo, takže dokumenty musíte nadále ukládat ručně. Byť skutečnost, že máte dokument neuložený, indikuje hvězdička u jeho názvu.

Byl pro vás článek přínosný?