Hlavní navigace

Recenze: Lenovo 3000 N500

9. 7. 2009

Sdílet

Levný univerzální notebook – tak je zacílen model N500 z řady Lenovo 3000. Pokud se rozhodnete pro koupi tohoto notebooku, nesmíte očekávat již vzhledem k jeho ceně žádné zázraky.

Recenze: Lenovo 3000 N500

 

Jde o volbu čistě z ekonomického hlediska a u takto pozicovaných a koncipovaných notebooků byste již měli hodně dobře zvážit účel, proč ho kupujete. V určitém okamžiku se totiž dostáváte do oblasti, kdy by vám skutečně postačoval některý z malých netbooků, které se velice rychle protlačily do podobné cílové skupiny.

Lenovo 3000 N500 je skutečně základní notebook, který vám poskytne možnost pracovat s kancelářskými aplikacemi a zároveň nabídne na svoji kategorii dostatečný výkon, velký displej i relativně vysokou výdrž na baterie – při našem testu jsme se dostali v průměru na 3,5 hodiny práce. Právě již zmíněný displej by měl při vašem rozhodování hrát velkou roli. Při uvažování o koupi tohoto notebooku se oprostěte od parametrů jako je výkonnost jednotlivých komponent a soustřeďte se především na velikost, kterou od svého nástroje budete vyžadovat. Pokud se spokojíte s malinkatým displejem, je vhodné pouvažovat o netbooku, byť třeba i od stejného výrobce.

Benefitem z nákupu tohoto zařízení totiž není to, že získáváte skutečně stroj, který má vynikající poměr výkon/cena a standardní výbavu porty, ale především 15“ displej, který pro svou práci potřebujete a využijete. Sekundárním důvodem, proč tento notebook koupit, je jeho klávesnice s nízkým zdvihem – ovšem musíte si zvyknout na prohození Fn a Ctrl a přístup k Home a End přes klávesu Fn.

Námi testovaná sestava byla vybavena integrovanou grafikou Intel GMA4500M a vezmeme-li v úvahu, že notebook byl osazen pouze 2 GB operační paměti, jeho celkový výkon, kdy musel do pohybu uvádět OS Windows Vista Business, je překvapující. Ač jsme to nečekali, můžeme práci označit za plynulou, kdy čas na otevírání souborů a aplikací byl o něco delší, nicméně stále s akceptovatelnými prostoji. Samozřejmě nelze tento notebook přetěžovat otevřením několika grafických souborů najednou, ale v kancelářských aplikacích byl jeho výkon více než uspokojivý. Dalším překvapením je osazení tohoto modelu HDMI portem, takže pokud hledáte relativně levné řešení pro přehrávání obrazu ve vysokém rozlišení na TV, je N500 jednou z možností. Rovněž se vám tím otvírá další možnost v případě nutnosti prezentovat svoji práci.

Řešení šasi je poplatné celkovým nákladům na výrobu tohoto modelu, a tak nečekejte zázraky. Notebook nabízí nepříjemně poddajný plast, ale na to jsme si u řady 3000 již za ty roky zvykli. Schopnost „jít“ s tlakem je 3000 snad vlastní, nicméně nikdy se nám u žádného modelu nestalo, že by došlo k jeho poškození, a to ani v případě displeje, kde není problém při zatlačení vidět na displeji vlastní prsty.

 

CS24

Verdikt

Pokud hledáte řešení pro někoho, kdo s počítačem teprve začíná, Lenovo kromě zajímavé ceny nabízí podobně jako jiné modely tohoto výrobce i software Lenovo Rescue and Recovery a Lenovo Assistant, které práci se systémem nováčkům značně ulehčí. Oproti verzím z řady ThinkPad jde sice o částečně okleštěné verze, nicméně jejich užitná hodnota je stále vysoká.

Byl pro vás článek přínosný?