Hlavní navigace

Mafie vydělává na pirátském software

1. 7. 2009

Sdílet

Organizované gangy distribuují nelegální software prostřednictvím on-line aukcí a falešných internetových obchodů. Své oběti vyhledávají hlavně v zemích s nízkou mírou pirátství, mezi které patří i Česko.

Na pirátském softwaru vydělává stále více mafie

 

Softwarové pirátství realizované prostřednictvím internetu začíná být podle organizace BSA ovládáno organizovaným zločinem. V minulosti bylo pirátství doménou jednotlivců, kteří je praktikovali pro vlastní potřebu, zato dnes na pirátství začínají ve velkém vydělávat organizované gangy. Internetoví zločinci se snaží své oběti nalákat na velmi nízké ceny populárních softwarových titulů, které nabízejí za zlomek cen obvyklých. Běžně tyto „slevy“ činí až 80 nebo 90 procent.


Falešné internetové obchody jsou přitom k nerozeznání od těch skutečných, které nabízejí legální software. Podvodníci totiž značně investují do profesionálního provedení obchodů a snaží se vzbudit zdání legitimity. Nabízejí celou řadu služeb, které by jim mohl závidět lecjaký legální obchod – rychlou zákaznickou podporu a zejména snadné zaplacení různou formou, od bankovních převodů až po platby kreditní kartou. Tyto gangy se navíc podílejí na další on-line kriminalitě.



Dalším velmi častým distribučním kanálem pirátského softwaru jsou internetové aukční stránky, které jsou piráty  zneužívány. Piráti jejich prostřednictvím vydávají nelegální kopie za zlevněný software z druhé ruky. Aukce jsou v porovnání s jinými nelegálními zdroji softwaru velmi záludné – například v porovnání s výměnnými sítěmi (peer-to-peer) či stahovacími službami typu RapidShare, které jsou známé vysokým podílem nelegálního obsahu, přičemž uživatelé vědí, že stahování z nich je rizikové.

Paradoxně se internetová mafie zaměřuje nejvíce na země s nízkým podílem pirátského softwaru – tam, kde se nelegálně užívá zhruba 20 až 50 procent softwaru. Pro podvodníky je tedy perspektivní i Česko, kde se nyní podle analýzy BSA nelegálně užívá 38 procent softwaru.

Nelegální software pořízený za úplatu představuje stejné riziko, jako kdyby  byl vědomě stažen zdarma z nelegálního zdroje. Takto pořízený software není legální a není možné se vyhnout případné právní odpovědnosti, varuje BSA.

 

soutez_casestudy

Jak poznat podvodné pirátské obchody

•    Nelegální software lze snadno poznat. Nejjednodušším vodítkem je cena, pokud se něco obyčejně prodává za peníze, na internetu to zdarma nebude. Podezřelé jsou rovněž velké slevy.
•    Takzvaný OEM software se obyčejně přes internet neprodává – je součástí kupovaného hardwaru, například počítače.
•    Používejte ověřené internetové obchody, nejlépe tuzemské disponující kamennou pobočkou, zákaznickou linkou a další podporou zákazníků.
•    Nikdy neprovádějte on-line platby, pokud již nemáte s obchodem zkušenosti. V opačném případě podstupujete velké riziko zneužití vaší karty a vytunelování účtu.
•    Nereagujte na e-mailové nabídky, které se tváří příliš výhodně, jsou v cizím jazyce či psané chybnou češtinou. Téměř výhradně jde o podvod a už samo navštívení inzerované stránky je velmi rizikové.

Foto: Pixmac

Byl pro vás článek přínosný?