Hlavní navigace

Mají smysl 5G telefony a notebooky? Raději ještě počkejte

3. 10. 2020

Sdílet

 Autor: @ Depositphotos, REDPIXEL
Mobilů a laptopů kompatibilních s novou sítí 5G je už celá řada. Má ale opravdu smysl je kupovat už teď?

Nejstručnější odpověď zní: Pravděpodobně ne. Proč? Praktická implementace 5G sítí v dostatečném rozšíření je otázkou příštích dvou let; do úplného rozšíření pak zbývá ještě několik let dalších. Obecně lze říct, že pro většinu zákazníků je zbytečné si už letos koupit mobil nebo notebook podporující připojení 5G.

Primárním důvodem je cena – mobily i notebooky, které nový standard podporují, zatím patří k výrazně dražším kouskům. Lze rozumně předpokládat, že příští rok a roky další budou modely schopné připojení k 5G sítí podstatně zlevňovat.

Pokud tedy rychlejší standard nutně nepotřebujete už nyní, pak je možná rozumnější chvíli počkat. Je nutné přiznat, že rychlost 5G sítě je v porovnání se současnými technologiemi skutečně zarážejícím způsobem rychlá, umožňuje upload a download souborů v rychlostech až stovek megabytů (je tak možné, že uživatelé budou stahovat soubory rychleji, než je disk zvládne zapisovat).

Rozmyslete si však dobře, jestli si za dva roky nebudete stejně kupovat nový mobil nebo nový laptop – pokud ano, není třeba zrovna teď utrácet větší peníze za technologii, kterou do té doby stejně využijete jen velmi vzácně.

soutez_casestudy

Pokud máte peníze nazbyt, obrovské rychlosti chcete co nejdříve a věříte operátorům, že budou schopni v brzké době 5G síť implementovat, pak směle do toho.

Pro většinu uživatelů však lze říct, že zatím není potřeba spěchat. Zařízení s podporou 5G časem zlevní – a začnou se objevovat i ve střední a nižší třídě, dostupné pro daleko širší část populace.

Byl pro vás článek přínosný?