Hlavní navigace

Makra ve Wordu: Příklady automatizace práce s dokumenty - 1.díl

15. 6. 2020

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Díky návodům uvedeným v tomto seriálu se vytváření složitých dokumentů stane záležitostí několika klepnutí myši.

Makra ve Wordu patří mezi taková ty drobná kouzla, které vám umožní naprogramovat a následně na přání kdykoliv spouštět složité operace při práci s dokumenty. V tomto seriálu vám představíme několik příkladů, které můžete použít jako inspiraci při svých začátcích. V prvním příkladu budeme vytvářet firemní hlavičku pro dopisy, druhý příklad se zaměří za vkládání již předem naformátovaných tabulek a ve třetím nadefinujeme a následně navrhneme vlastní formát knihy.

Poznámka: V tomto seriálu se setkáte s pokyny, kdy máte použít určité sekvence stisků kláves, které se v makru používají pro přemístění kurzoru myši. Při kopírování jim věnujte maximální pozornost, abyste je zkopírovali přesně tak, jak jsou napsány.

Vytvoření, definování a nahrání makra

Krok 1: Vytvoření makra

A. Klepněte na záložku Zobrazení, kde vyberte položku Makra> Zaznamenat makro.

B. V dialogovém okně Zaznamenat makro zadejte název a popis makra. Při pojmenovávání makra se řiďte následujícími pravidly:

  • Názvy maker musí začínat písmenem a následně musí obsahovat buď písmena, nebo číslice. V názvu makra nelze použít mezery, speciální znaky nebo třeba tečky.
  • Název makra může mít maximálně 80 znaků.
  • Názvy maker nesmí kolidovat s příkazy nebo klíčovými slovy rezervovanými Wordem. Nesmíte tedy použít například názvy Tisk (Print), Uložit (Save), Kopírovat (Copy) nebo Vložit (Paste).
  • Popisky jsou pouze poznámkami, které shrnují a popisují funkci maker.

C. V poli Uložit makro v: máte buď možnost Všechny dokumenty, která vám umožní spouštět takové makro ve všech dokumentech Wordu, nebo je zde druhá možnost s názvem aktuálního dokumentu. Ta vám umožní spouštět toto makro pouze v tomto aktuálním dokumentu.

D.  Následně v poli Makro přiřadit na: vyberte možnost Tlačítko nebo Klávesnici (klávesová zkratka), čímž si vyberete způsob, jakým se k makru dostanete a jak jej spustíte. Po vyplnění a nastavení všech potřebných možností stiskněte tlačítko OK.

Poznámka: Většina klávesových zkratek je bohužel již obsazená operačním systémem. Je sice možné řadu z těchto klávesových zkratek přenastavit tak, aby spouštěly právě to vaše makro, nicméně tento postup příliš nedoporučujeme. Je totiž daleko jednodušší přiřadit makro tlačítku.

Vytvoření makra ve Wordu

CS24

 

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?