Hlavní navigace

Malý průvodce snímači u fotoaparátů - 2. díl

4. 12. 2013

Sdílet

 Autor: (c) fotogestoeber-Fotolia.com
Duší fotoaparátu je jeho senzor, tedy snímač – ten určuje velikost snímků, rozlišení, chování přístroje v horším světle, dynamický rozsah a dokonce i fyzické rozměry fotoaparátu.

Předchozí díl

Velikosti snímačů

Full frame (36 × 24 mm): Snímač největší velikosti je zvaný full frame (plný rámeček), neboť je stejné velikosti jako rámeček 35mm kinofilmu. Full-frame senzory jsou téměř dvakrát tak velké jako APS-C senzory a jsou integrovány do těl robustních zrcadlovek typu Nikon D800, Nikon D4 či Canon EOS 5D Mark III. Poslední dobou je však možné se s nimi setkat i u menších modelů s pevným objektivem, jako je Sony Cyber-shot RX1. Full-frame fotoaparátem je i model Sony Alpha SLT-A99, který disponuje jednou specialitou – pevným průsvitným zrcadlem.

Full Frame Canon

U full-frame senzorů máte nulový crop faktor, což znamená, že fotíte přesně to, co vidíte skrze hledáček. Větší senzory u full-frame modelů mohou v kombinaci s objektivy se širokou clonou dodat extrémně nízkou hloubku ostrosti – což je skvělé pro makro fotografie a natáčení videa. Obecně lze říci, že čím větší je snímač, tím větší je tělo přístroje a tím větší objektivy jsou nutné k tomu, aby bylo možné využít potenciál snímače. Tento zavedený úzus se však pomalu začíná měnit.

APS-H (28,7 × 19 mm): APS (active pixel sensor) je nejpopulárnějším typem snímače jak pro fotoaparáty s vyměnitelnými displeji, tak i pro modely s pevnými displeji vyšší kvality, a je integrovány ve velké části spotřebitelských a poloprofesionálních digitálních zrcadlovek. Typ APS-H v sobě obsahuje relativně velký senzor s rozumným počtem pixelů, a to za účelem zvýšení rychlosti a zlepšení hodnoty ISO. Na montované objektivy aplikuje APS-H crop faktor 1,3×. Tento typ senzoru mají například Canon 1D Mark IV a Canon 1D Mark III.

Canon APS-C

APS-C (23,6× 15,8 mm): Snímač typu APS-C využívá většina digitálních SLR pro poloprofesionály a nadštence od významných značek typu Canon, Nikon, Pentax a Sony. Ovšem ne všechny APS-C snímače jsou si rovny. Snímač APS-C Canonu měří 22,2 mm × 14,8 mm, verze od Sony, Pentaxu, Fujifilmu a Nikonu (DX) se pohybují ve velikostech od 23,5 × 15,6 po 23,7 × 15,6 mm. Snímač APS-C využívají fotoaparáty Ricoh GR (23,7 × 15,7 mm), Canon EOS M (22,3 × 14,9 mm), Fujifilm a řada NEX od Sony.

Four Thirds (17.3mm by 13mm): Four Thirds o zhruba čtvrtinové velikosti v porovnání s full-frame senzory jsou otevřeným standardem pro digitální zrcadlovky vytvořeným společnostmi Olympus a Kodak. Tento standard je využíván ve všech DSLR typu Four Thirds a Micro Four Thirds značek Olympus a Panasonic. Má dvojnásobný crop faktor, což zdvojnásobuje efektivní ohniskovou vzdálenost pro montované objektivy. Tento typ snímače využívají například modely Olympus OM-D E-M1, Olympus Pen E-PL5 a Panasonic Lumix GH1,

Formát CX (1 palec): Formát CX od Nikonu byl představen v roce 2011 a od té doby se stal nedílnou součástí fotoaparátů řady Nikon 1. V roce 2012 vydala společnost Sony kapesní model Cyber-shot DSC-RX100, který využívá palcový (13,2 × 8 mm) snímač s 2,7× crop faktorem.

Crop Faktor

CS24

Crop faktor

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?