Hlavní navigace

MasterCard Mobile – mobilní platby v novém

23. 6. 2012

Sdílet

 Autor: © iQoncept - Fotolia.com
Společnost MasterCard Europe společně s partnery ČSOB, Era a Wincor Nixdorf, představila na českém trhu novinku pro mobilní platby, službu MasterCard Mobile.

Umožňuje platit mobilním telefonem na internetu, provádět platbu za jízdné, v kamenných obchodech atp. Na českém trhu bude fungovat od konce roku 2012, nyní se testuje beta verze.

Služba je určena v první vlně pro majitele telefonů s platformami iPhone a Android. Bezpečné platby prostřednictvím MasterCard Mobile je možné používat na všech podporovaných telefonech, bez nutnosti speciálního hardwaru nebo softwaru. Postačí pouze chytrý telefon a připojení k internetu, ať už mobilní nebo Wi-Fi.

Držitel karty si stáhne aplikaci pro svůj chytrý telefon standardním způsobem od výrobce telefonu (App Store, Google Play). Potom je uživatel proveden procesem aktivace, během kterého je navázán bezpečný komunikační kanál mezi telefonem a centrálním systémem a zároveň uživatelem vytvořen bezpečnostní kód mPin pro přístup k aplikaci. Do té si uživatel zaregistruje jednu nebo více karet, zpočátku MasterCard nebo Maestro, později systém umožní i další karty.

Peněženku v chytrém telefonu lze použít přímo, nebo i v kombinaci s dalšími aplikacemi v telefonu, které umožňují pohodlnou, bezpečnou a rychlou platbu. MasterCard Mobile lze použít např. k platbě za nákup v internetových obchodech. Po standardním vytvoření nákupu na internetu zvolí uživatel metodu placení MasterCard Mobile. Nákup spáruje se svou peněženkou prostřednictvím vyfotografování QR kódu nebo zadáním telefonního čísla. Potom dokončí platbu přímo na svém telefonu. Pro e-shopy systém nabídne výhodné komerční podmínky a velmi jednoduchou a rychlou integraci do jejich webových stránek.

příloha_ovladnete_sva_data

Podobně jako při platbách v e-shopech je možné použít aplikaci k přímé platbě u obchodníka. Je-li registrován do služby, stačí mu zařízení s displejem (tablet, telefon, PC), na kterém při platbě ukáže QR kód zákazníkovi. Ten si po naskenování kódu přenese platbu do svého telefonu, kde ji také dokončí. Obchodník dostane okamžitě po skončení platby informaci o výsledku transakce na své zařízení.

 

Byl pro vás článek přínosný?