Hlavní navigace

Maže Google z vyhledávače i věci, které by neměl?

5. 7. 2014

Sdílet

 Autor: © Paulus Nugroho R - Fotolia.com
Google začal tento týden v reakci na nedávné rozhodnutí Evropského soudního dvora na požádání mazat z výsledků svého hledání osobní informace o uživatelích. Ihned následovala negativní publicita.

Tento týden Google zaslal e-mail britské stanici veřejnoprávní BBC, v němž stálo, že z výsledků svého vyhledávání smazal příspěvek na blogu jejího novináře Roberta Pestona o šéfovi banky Merrill Lynch Stanovi O´Nealovi. Smazání článku se ihned stalo senzací, jelikož známý text Pestona o O´Nealovi z roku 2007 byl ve své době převzat celou řadou zpravodajských portálů.

Peston na stažení článku upozornil ve středu a uvedl, že jeho text zcela jistě nespadal do definice Evropského soudního dvora, podle které má být na požádání smazána informace, jež je „neúplná, irelevantní či již není aktuální“. Google tak podle Pestona potvrdil obavy mnoha expertů, podle nichž bude právo na to být zapomenut zneužíváno k útokům na svobodu projevu a znesnadňování práce novinářům, kteří jednají ve veřejném zájmu.

„Jednání Googlu jistě není v souladu s rozhodnutím soudu,“ uvedl Peston s tím, že i když nikdo neví, kdo Googlu odeslal požadavek na stažení příspěvku, samotný O´Neal to nejspíše nebyl.

Google si stěžuje, že ji k mazání dat donutili evropští soudci, oponenti ale tvrdí, že to není tak úplně pravda. Google není povinen vyhovět každému požadavku na odstranění dat - pokud se mu z nějakého důvodu nezdá, může jej zaslat dál k posouzení národnímu orgánu, který se zabývá dohledem nad ochranou dat. Evropský soudní dvůr ve svém rozhodnutí uvedl, že každý požadavek v konečném důsledku mohou posoudit soudy členských států a jejich rozhodnutí musí brát v potaz svobodu projevu, stejně jako ochranu soukromí. Podle komentářů zahraničních médií to však zatím vypadá spíše tak, že Google jednoduše vyhoví každé celebritě či zločinci, kteří se cítí poškozeni, a vymaže informace o něm ze svého vyhledávače

soutez_casestudy

Google se současně již nyní snaží lobovat za změnu evropských regulací tak, aby nemusel cenzuru svého vyhledávače provádět, údajně má však nulovou šanci.

Společnost tento týden uvedla, že se jí v důsledku rozhodnutí Evropského soudního dvora nashromáždilo 50 000 požadavků na odstranění dat (což je zajímavé, jelikož je to jen o 9 000 více, než byla suma, kterou minulý týden Larry Page uvedl pro list Financial Times; žádostí tedy zřejmě tak rychle nepřibývá). Vezmeme-li v úvahu, že Evropská unie má přes půl miliardy občanů, stěžovalo si Googlu zatím jen 0,01 % z nich.  

Byl pro vás článek přínosný?