Hlavní navigace

McAfee: prognózy bezpečnostních hrozeb v roce 2011

30. 12. 2010

Sdílet

Společnost McAfee zveřejnila studii Threat Predictions 2011, která předpovídá bezpečnostní hrozby na příští rok. Odborníci předvídají, že nejčastějším cílem útoků budou sociální sítě, zkracovače odkazů a geolokační služby.

McAfee: prognózy bezpečnostních hrozeb v roce 2011Informace získané z geolokačních služeb (kdo, s kým, odkud a o čem prostřednictvím sociálních sítí komunikuje) internetovým zločincům zjednoduší cílené sociální inženýrství, tedy získání podrobnějších informací o své budoucí oběti.

Po kauze WikiLeaks můžeme očekávat další politicky motivované útoky. Útočníci se zřejmě zaměří na nové a stále více populární technologie a zařízení - Android, Apple iPhone a iPad, Foursquare, Google TV a Mac OS X. Právě na mobilní zařízení se již koncem roku 2010 zaměřili i provozovatelé botnetu Zeus.

Rostoucí míra používání těchto zařízení ve firemní sféře zvyšuje požadavky na zabezpečení citlivých dat.

Botnety spojí síly

Přibývat bude malwaru podepsaného falešnými bezpečnostními certifikáty. Podvodníci dokáží stále účinněji maskovat odesílatele/autora  škodlivé zprávy a předstírat, že jím je někdo, koho adresát zná.

Provozovatelé botnetů budou spojovat své sítě (např. Zeus a SpyEye), aby dokázali lépe odolávat bezpečnostním firmám i policejnímu postihu. Botnety se budou stále více soustřeďovat na získávání citlivých dat namísto rozesílání spamu.

soutez_casestudy

Firmy všech velikostí a po celém světě budou vystaveny rostoucímu množství pokročilých a cílených útoků typu APT (advanced persistent threat), které budou směřovat proti archivům e-mailů, úložištím souborů, databázím a dalším citlivým datům/duševnímu vlastnictví firem.

Podívejte se také, jaké trendy v bezpečnosti předpovídá Symantec.

Zdroj: McAfee

Byl pro vás článek přínosný?