Hlavní navigace

Měď? Zastaralé, Intel sází na světlo

22. 8. 2016

Sdílet

 Autor: © Victoria - Fotolia.com
Intel, který v poslední době notně pozměňuje svou obchodní strategii, věří, že princip přenosu dat pomocí měděných drátků je zastaralý; a to jak pro komunikaci uvnitř počítače, tak mezi nimi navzájem. Místo toho upírá svou pozornost na optickou komunikaci.

Slavný výrobce čipů začal vyrábět křemíkové fotonické moduly, které využívají světlo a lasery pro zrychlený přenos dat mezi počítači.

Součástky křemíkové fotoniky zpočátku umožní optickou komunikaci mezi servery a datacentry na velmi dlouhé vzdálenosti, tvrdí Diane Bryantová, výkonná viceprezidentka a generální manažerka skupiny Data Center Group Intelu.

Postupem času pak firma hodlá tuto technologii uzpůsobit pro fungovaní na úrovni čipů, pokračovala Bryantová v projevu na středeční konferenci Intel Developer Forum. To znamená, že hlavním prvkem komunikace a přenosu dat v počítači bude světlo.

Osobní počítače i servery dnes pro přenos dat využívají starší elektrické rozvody. Z důvodu stáří technologie však již nelze významně zvyšovat rychlost proudění informací; optimální řešení tak nabízí optická vlákna, soudí Bryantová.

Jason Waxman, viceprezident a generální manažer skupiny Data Center Solutions Intelu, se svou kolegyní souhlasí. Dodává, že kromě možnosti natažení kabelů z optických vláken na velké vzdálenosti také tyto zaberou znatelně méně místa, než dnešní využívané kabely.

Optická vlákna též vnímá jako vhodnější pro datacentra oproti dominantním měděným kabelům. V závislosti na implementaci a vytížení konkrétních datacenter by nové optické kabely dokonce mohly být i levnější.

První moduly křemíkové fotoniky umožní přenos dat v rychlosti až 100 Gigabitů za sekundu. Technologie bude fungovat na obecně rozšířeném protokolu Ethernet, ale servery budou vyžadovat speciální přepínače, aby ji mohly využít. Ve finále by však křemíková fotonika měla podporovat i další druhy datového přenosu a síťových protokolů.

Transceivery pro křemíkovou fotoniku a další její součásti budou dostupné již letos, větší část implementace technologie však zřejmě nastane až na začátku příštího roku, sdělil Waxman.

Intel dodal moduly křemíkové fotoniky po dlouholetých odkladech. Celkově technologii vyvíjel 16 let; první komponenty nesplňovaly kvalitativní standardy, prodej byl tedy odložen.

Firma vydala konektor zvaný MXC pro spojení mezi servery pomocí křemíkové fotoniky. Kromě toho vytvořil protokol O-PCI (Optical PCI) pro PCI-Express komunikaci skrze optické kabely.

Intel má s křemíkovou fotonikou velké plány, primárně u datacenter. Obrovská rychlost optické komunikace umožní oddělení některých hlavních součástí systému, jako je CPU, úložiště nebo paměť do samostatných boxů.

Rozdělení součástí serverů na jednotlivé bloky by snížilo velikost instalací a celkovou spotřebu energie. Také by jednotlivé boxy mohly napomoci in-memory databázím a ERP aplikacím, které vyžadují velkou spoustu paměťových zdrojů.

CS24

Intel zkusil využít optické připojení nejprve pro rozhraní Thunderbolt, nicméně to se neuchytilo – kabely jsou příliš drahé. Na rozdíl od měděných kabelů ty optické nevedou elektřinu, takže součásti Thunderboltu by musely být připojeny k napájecímu zdroji.

Křemíkovou fotoniku mnozí vidí jako budoucnost datového přenosu; bude nepochybně zajímavé pozorovat, jak se situace vyvine.

Byl pro vás článek přínosný?