Hlavní navigace

„Méně je více“ platí i v bezpečnosti

13. 2. 2023

Sdílet

 Autor: © Kobes - Fotolia.com
Rostoucí počet nástrojů pro zabezpečení koncových bodů tak zahlcuje uživatele, že ve výsledku mohou koncová zařízení skončit bez ochrany, ukazuje poslední výzkum analytiků.

Podniky, které využívají technologie pro zabezpečení a správu koncových bodů, čelí problému, kdy se neúměrně množí nové nástroje a možnosti zabezpečení, tvrdí studie firmy ESG (Enterprise Services Group).

Ztrácíte se v záplavě bezpečnostních systémů?

Na růstu počtu bezpečnostních platforem a složitosti ochrany se podílí nejen vzestup popularity práce z domu či využívání nositelné elektroniky, ale také stoupá rozmanitost zařízení, která se musí spravovat pomocí nástrojů zabezpečení koncových bodů – a i těch rychle přibývá.

Průzkum ESG ukázal, že společnosti využívající ke správě svých koncových bodů větší množství různých nástrojů, mají paradoxně větší podíl nespravovaných koncových bodů ve srovnání s těmi, které jich mají méně. Zjednodušeně řečeno, složitost současného prostředí zařízení vede podle průzkumu naopak k horší bezpečnosti.

Zejména rozmanitost zařízení se v poslední době prudce zvýšila. Počítače se systémem Windows jsou stále nejběžnějšími zařízeními, zařízení IoT byla druhá nejběžnější kategorie. Běžnými spravovanými zařízeními jsou také Chromebooky, zařízení Android a telefony a tablety se systémem iOS.

Chcete dostávat do mailu týdenní přehled článků z Computerworldu? Objednejte si náš mailový servis a žádná důležitá informace vám neuteče. Objednat si lze také newsletter To hlavní, páteční souhrn nejdůležitějších článků ze všech našich serverů. Newslettery si můžete objednat na této stránce.

Přese všechno však respondenti uvedli, že úkol spravovat svá zařízení se v posledních dvou letech zjednodušil. Více než polovina uvedla, že zabezpečení koncových bodů je dnes „poněkud“ nebo „mnohem“ snazší zvládnout ve srovnání se stavem před dvěma lety, podobně se vyjádřili i o správě koncových bodů.

Zhruba třetina organizací navíc v průzkumu tvrdí, že zažila více bezpečnostních incidentů souvisejících s koncovými body. Z výsledků přitom vyplývá, že pokud má firma více nespravovaných koncových bodů, vede to k větší pravděpodobnosti kybernetického útoku.

Implementace dedikovaných řešení ochrany koncových bodů má pozitivní vliv na bezpečnost, protože například 44 % respondentů uvedlo, že tak objevili nezabezpečené systémy při implementaci takových produktů, a 40 % tvrdí, že nalezli citlivá data na místech, kde by neměla být.

soutez_casestudy

Největší individuální výzvy ve správě koncových bodů se podle údajů ESG soustředí na správu oprav (patch management).

Více než třetina respondentů uvedla, že hlavním problémem v této oblasti bylo sladění IT a bezpečnostních priorit, zatímco podobný počet uvedl, že nejzávažnějším problémem je pro ně sledování konkrétních zranitelností a jejich správa.

 

Security World si můžete koupit i jako klasický časopis, buď v klasické tištěné formě nebo v elektronické verzi. Věnujeme se bezpečnosti počítačových systémů, ochraně dat, informací a soukromí.  Jsme jediný titul na českém a slovenském trhu, který oslovuje širokou čtenářskou obec – od ředitelů firem, přes odborníky na bezpečnost po koncové uživatele. Naším cílem je poskytnout ucelený přehled o bezpečnostních hrozbách a zejména o tom, proč a jak se jim bránit, případně proč respektovat a dodržovat nařízení IT manažerů ve firmách.

Byl pro vás článek přínosný?