Hlavní navigace

Metaphor – nová hrozba pro uživatele Androidů

21. 3. 2016

Sdílet

 Autor: © bicubic - Fotolia.com
Další problém s multimediální knihovnou Androidu ohrožuje možná desítky milionů uživatelů.

Stagefright opět představuje riziko. Miliony zařízení s Androidem jsou opět v ohrožení poté, co byl objeven nový způsob jak zneužít díru v knihovně multimédií, kterou už Google v minulosti záplatoval.

Izraelská bezpečnostní společnost NorthBit slabinu pojmenovala Metaphor a zranitelná jsou podle ní všechna zařízení s Androidem 2.2, přes 4.0 až po 5.0 a 5.1. Nejvíc prý smartphony Nexus 5 se stock ROM a s určitými modifikacemi také HTC One, LG G3 a Samsung S5.

Jde přitom o podobnou chybu, jakou představovala ta s označením CVE-2015-3864, která byla poprvé objevena zkraje loňského roku bezpečnostní společností Zimperium. Google ji už dvakrát napravoval, přičemž podruhé tak s ohledem na možné ohrožení učinil relativně v tichosti.

Podle Zuka Avrahama, zakladatele Zimperia, tak aktuální report kolegů z NorthBit představuje značné riziko, jelikož jej mohou hackeři snáz zneužít. Zvlášť poté, co NorthBit postup úspěšného prolomení bezpečnostní chyby zveřejnil na videu.

Nic netušícímu uživateli stačí kliknout na škodlivý link a chvíli na dané webové stránce pobýt – společnost uvádí pár vteřin až dvě minuty – než škodlivý kód vykoná své dílo. Na zařízeních s Androidem 5.0 a 5.1 přitom zvládne prolomit i ASLR, tedy opatření, které má podobným útokům bránit.

Podle odhadů NorthBitu Android 5.0 a 5.1 v současnosti běží na zhruba 235 milionech zařízení, Android verze 2.x bez ASLR pak na 40 milionech zařízení. „Těžko ale odhadnout, kolik jich je vlastně v ohrožení,“ píše ve své zprávě.

CS24

Google loni v srpnu pod vlivem hrozby Stagefrightu přislíbil pravidelnější vydávání patchů a užší spolupráci s výrobci mobilních zařízení a i když nepřicházejí tak pravidelně, jak by někteří uživatelé očekávali, dá se předpokládat, že na aktuální problém zareaguje pohotově.

„Pro komunitu Androidářů představuje záplatování podobných chyb obzvlášť velkou výzvu. Na vývojáře i výrobce je vyvíjen velký tlak, aby takové chyby rychle napravovali,“ říká Chris Eng, viceprezident společnosti Veracode.

Byl pro vás článek přínosný?