Hlavní navigace

Microsoft chce monitorovat biometrická data uživatelů kvůli stresu

3. 5. 2021

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Technologie sledující váš krevní tlak, tep či sílu úhozu na klávesnici vám v budoucnu může ordinovat pracovní přestávky.

Microsoft si patentoval nástroj na detekci „wellbeingu“ zaměstnanců, který využívá biometrická data za účelem stanovení míry stresu při pracovních úkonech. Při dosažení kritické hranice by je měl upozornit a vyzvat k pauze.

Žádost na patent s komplikovaným názvem „Emotion Detection From Contextual Signals For Surfacing Wellness Insights“ byla podána v říjnu 2019, zveřejněna minulý týden, a hovoří o službě hodnotící data z palety různých zdrojů. Ať už jde o krevní tlak nebo třeba tep vysledovatelný skrz nositelnou elektroniku. Taková biometrická data jsou následně propojena s údaji z aplikací sady Office a vytvářejí tzv. „anxiety score“ - hodnocení úzkosti či stresu. Coby další možné vstupní zdroje pro výpočet tohoto skóre patent uvádí například data z videokonferencí, sílu úderů při psaní na klávesnici anebo čas, který člověk stráví nad psaním e-mailu.

Jakmile skóre dosáhne kritické hranice, algoritmus zaměstnance upozorní a navrhne, co by měl dělat. V takovém upozornění může například informovat o tom, že při psaní dělá více chyb nebo že má rozrušený hlas. Navrhovaným krokem pak může být přestávka či krátká zklidňující procházka. Microsoft s žádostí přichází v době, kdy firmy na pohodlí a stav svých zaměstnanců dbají čím dál tím víc, a v době pandemické, kdy se zvýšily počty zaměstnanců vykazujících znaky vyhoření.

Zda má Microsoft blízko k uvedení konkrétního produktu, který by byl na patentu postaven, nicméně zřejmé není. V nedávné době však představil několik novinek, kterými chce stresu u zaměstnanců předcházet, mimo jiné v systému nastavování schůzek v Outlook kalendáři či v podobě analytických nástrojů pro produktivitu typu MyAnalytics, který už uživatelům dokáže určitá doporučení dávat. Pozadu přitom nejsou ani konkurenti, ačkoliv podobné nástroje vzbuzují obavy související s riziky sledování na pracovišti, jakkoliv jejich tvůrci ujišťují, že osobní data a analýzy jsou dostupné jen konkrétním zaměstnancům.

Sběr biometrických dat na pracovišti už však tak obvyklý není a dosavadní využívání technologie v zaměstnání se ukázalo jako kontroverzní. Amazon údajně vyžaduje po svých kurýrech podepsání „biometrického souhlasu“, kterým se zavazují mimo jiné ke sběru dat pro rozpoznávání tváře. A když v Ciscu tento týden představili plány na tzv. „People Insights“, museli zástupci firmy ujistit, že osobní analýzy jsou anonymní a nedostupné pracovníkům managementu.

soutez_casestudy

„Nejsou určené pro vaši firmu, nejsou určené pro vašeho šéfa, nejsou určené pro vaše kolegy, pouze pro vás,“ prohlásil Jeetu Patel, generální manažer pro Bezpečnost a Spolupráci v Ciscu. „Smyslem není kontrola pracovní činnosti zaměstnanců, ale pomoct spravovat vaše pohodlí, vaši produktivitu a rozvíjet vaše vztahy.“

Raul Castanon, analytik společnosti 451 Research, však při zavádění takových technologií vyzývá k obezřetnosti: „Uživatelé jsou na používání nositelné elektroniky a sběr biometrických dat za účelem monitorování jejich zdravotního stavu zvyklí a nemají s ním problém, nicméně rozšíření těchto možností na pracoviště by je nejspíš znepokojilo.“

Byl pro vás článek přínosný?