Hlavní navigace

Microsoft chce povzbudit Windows pomocí menších tabletů

21. 4. 2013

Sdílet

 Autor: © Microsoft
Končící finanční ředitel potvrdil dohady o chystaném rozšíření podpory Windows pro menší tablety.

Finanční ředitel společnosti Microsoft potvrdil, že společnost i její hardwaroví partneři by měly během několika měsíců představit menší a levnější tablety se systémem Windows.

„Úzce spolupracujeme s výrobci zařízení na nové sadě malých dotykových zařízení se systémem Windows,“ řekl ve čtvrtek Peter Klein, končící finanční ředitel Microsoftu, v konferenčním hovoru s analytiky z Wall Street. „Tato zařízení budou mít cenu srovnatelnou s konkurencí, částečně díky naší nejnovější nabídce výrobcům OEM určené přímo pro tato menší zařízení.“

Klein dále v rozhovoru uvedl, že rozšíření portfolia tabletů se týká jak vlastního tabletu Surface, tak přístrojů dalších výrobců hardwaru, a jedním z jejich charakteristických znaků budou právě nižší ceny.

Minulý týden Wall Street Journal oznámil, že se Microsoft chystá zahájit výrobu menších, levnějších tabletů Surface ještě v roce 2013, aby mohl lépe konkurovat na rychle rostoucím segmentu trhu. Jeden z analytiků odhadl cenu nejlevnějšího modelu na 299 dolarů; další odborníci už dříve spekulovali o cenách v rozpětí 199 až 399 dolarů.

Stávající tablety Microsoftu se prodávají za 499 dolarů (Surface RT s architekturou ARM, který používá systém Windows RT) nebo 899 dolarů (Surface Pro s architekturou x86 a systémem Windows 8 Pro, ve kterém lze spouštět i starší aplikace určené pro předchozí verzi Windws). Tyto ceny nezahrnují speciální kryt s klávesnicí, kterou Microsoft zdůrazňuje jako klíčovou součást strategie kombinace tabletu a notebooku, kterou razí u svých tabletů Surface.

Ačkoliv cena Surface RT je srovnatelná s konkurenčním 9,7palcovým tabletem iPad od Applu, všechny stávající modely Surface jsou podstatně dražší nejen než 7,9palcový Apple iPad Mini, ale i široká nabídka 7palcových tabletů různých výrobců, které využívají operační systém Android od Googlu.

Kleinův komentáře byl prvním oficiálním vyjádřením představitele společnosti Microsoft o chystaném vstupu na trh tabletů s úhlopříčkou menší než 8 palců.

Analytici zdůrazˇbují, že pro Microsoft je velmi důležité prokázat, že Windows 8 a Windows RT mohou konkurovat tabletovým systémům iOS od Applu i Android od Googlu. Pokud tato strategie selže, společnosti hrozí postupná ztráta vlivu na trhu a ještě silnější orientace na trh podnikových zařízení a systémů.

Byl pro vás článek přínosný?