Hlavní navigace

Microsoft chystá plnou podporu strategie BYOD

Sdílet

 Autor: © goodluz - Fotolia.com
Podle posledního výzkumu společnosti Forrester se ukazuje, že využívání vlastních zařízení zaměstnanců v podnikovém prostředí (BYOD) podporuje většina firem. Microsoft tomuto trendu vychází vstříc s Windows Phone 8 a System Center 2012.

I Microsoft plánuje zvýšit svou podporu strategie BYOD. Společnost se rozhodla využít jádro technologie Exchange ActiveSync (EAS), která dovoluje práci s mobilním zařízením ve chvíli, kdy je připojeno k serveru Exchange. Realitou s minimálními riziky se BYOD stal v momentě, kdy Microsoft licencoval tuto technologii pro operační systémy iOS, OS X a nakonec i pro Android. Podpora v jeho vlastních systémech je samozřejmostí.

Pravidla Exchange ActiveSync poskytují mnoho možností kontroly a nastavení. Například nastavení délky hesla, zobrazení historie zařízení, zákaz fotografování, nastavení šifrovacích požadavků, vzdálené uzamčení nebo vymazaní a tak dále. To je ovšem maximum, kam může EAS zajít. Proto většina velkých podniků používá software pro správu mobilních zařízení, který využívá dodatečná nastavení v iOS nebo implementovaná nastavení v Androidu. Těmito možnostmi disponují například smartphony společností Motorola Mobility nebo Samsung.

Windows Mobile podporoval celou řadu podmínek EAS, u stávajících zařízení s tímto systémem ale Microsoft podmínky umožňující BYOD ignoruje. Naštěstí se zdá, že Windows Phone 8 tuto chybu napraví.

Microsoft pro BYOD  nepřizpůsobuje pouze systému Windows Phone, ale i System Center 2012 SP1 který bude prostřednictvím EAS podporovat širokou škálu mobilních zařízení včetně Windows Phone, iOS a Androidu. Správa a sledování zařízení je pro společnosti velmi náročná, proto je rozumné, že Microsoft přesunul EAS do prostředí System Center jako součást správy více zařízení.

System Center 2012 podle očekávání podporuje smartphony Windows Phone 8 a tablety Windows RT. Tablety Windows RT ovšem nepodporují doménové připojení do Active Directory, takže nemohou podporovat skupinové ovládání. Zařízení Windows RT mohou být spravována přímo ze Správy nastavení System Center. Na začátek roku 2013 je plánovaná aktualizace, která přinese nástroj pro správu zařízení nazvaný Microsoft Intune, jehož prostřednictvím bude možné tato zařízení spravovat.

Dnes správce konfigurace System Center a Intune nespolupracují, ale díky aktualizaci SP1 budou spolupracovat pomocí konzole správce konfigurace. Tímto způsobem bude možné použít pouze jednu konzoli ke správě všech zařízení.

To znamená, že Microsoft zvyšuje svou důvěru v EAS a při tom se pomalu stahuje z platformy Exchange. Dává to smysl, protože Exchange je orientován hlavně na e-mail, který již tolik využití v mobilních zařízeních nenachází. Proto jsou ke správě celého ekosystému uživatelských zařízení zamýšleny System Center a Intune.

Tímto krokem dá Microsoft zelenou k využití svých zařízení pro BYOD, stejně jako jsou nyní využívány systémy od Applu nebo Googlu.

Byl pro vás článek přínosný?