Hlavní navigace

Microsoft Edge vám konečně dokáže vygenerovat nová hesla

23. 3. 2021

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Generátor hesel již má integrován internetový prohlížeč Google Chrome. Ten navíc dokáže hesla i ukládat. Nyní to samé nabízí i internetový prohlížeč Microsoft Edge.

Firma Microsoft je aktuálně podle všeho připravena vydat několik zásadních aktualizací zabezpečení verze 88 svého prohlížeče Edge. A nejedná se jen o aktualizace zabezpečení, ale i o dlouho očekávanou funkci očekávaného generátoru hesel včetně jejich monitorování.

Internetový prohlížeč Microsoft Edge ve verzi 88 se vydává právě nyní, i když podle firmy Microsoft nově představená a postupně uváděná funkce pro sledování hesel přinese skutečné výsledky až za několik týdnů, zmínila jej svém příspěvku na blogu.

Z pohledu uživatele byl chybějící automaticky fungující generátor silných hesel jedním z největších nedostatků tohoto internetového prohlížeče od firmy Microsoft, kterému aktuálně čelil. Takový Google Chrome nabízí tuto funkci již více než rok.

Když procházíte Internet v internetovém prohlížeči Google Chrome a pokusíte se zaregistrovat k nějaké nové webové službě, pak vám po zadání zadáte uživatelského jména tento prohlížeč automaticky nabídne možnost vygenerování nového a silného hesla, přičemž je samozřejmě poté ihned uloží, abyste je mohli příště použít.

To samé nyní již umí i internetový prohlížeč Edge – vygeneruje heslo na základě požadavků příslušného webu, uloží je a následně synchronizuje napříč ostatními prohlížeči Edge. (Nicméně podle programového manažera prohlížeče Edge, Kylea Pfluga, funguje generátor hesel pouze v desktopové verzi prohlížeče Edge.)

Při registraci k nové službě na Internetu se již nemusíte obtěžovat vymýšlením hesla – to za vás vymyslí přímo internetový prohlížeč Edge.

Kromě generátoru hesel firma Microsoft přidala do internetového prohlížeče Edge službu pro monitorování hesel, která funguje přesně tak, jak napovídá její název: Na pozadí naprosto skrytě sleduje tým pro zabezpečení firmy Microsoft možné úniky hesel a další typy úniků a pokud dojde k úniku právě vašeho hesla, na tuto skutečnost vás upozorní.

Vzhledem k tomu, že se v ideálním případě jedná o jedinečné a složité heslo vytvořené generátorem hesel, je riziko představované únikem tohoto hesla rizikem pouze pro přístup na jeden web. Výsledky používání této funkce ovšem budou podle firmy Microsoft vidět až za pár týdnů.

Na obrázku vidíte vyskakovací okno, v němž je jasně vidět, jak Edge zjistil, že jedno z vašich hesel je prozrazené.

Internetový prohlížeč Microsoft Edge ve verzi 88 rovněž obsahuje několik drobnějších vylepšení zabezpečení. Například práva provádět nějaké akce na svém zařízení, jako je například možnost vypnout mikrofon, sice můžete spravovat prostřednictvím nabídky Nastavení, můžete od této chvíle provádět stejné operace přímo prostřednictvím nastavení internetového prohlížeče Edge, a to na úrovni jednotlivých webů.

Správa souborů cookie byla vyladěna tak, aby vám umožnila ukládat soubory cookie umístěné samotným webem, ale už nikoliv nástroji pro sledování třetích stran. Firma Microsoft rovněž převzala nastavení přísného blokování reklam, které používá v Edge, a použila jej v režimu InPrivate.

A konečně firma Microsoft přidala do internetového prohlížeče Edge podporu pro službu Secure DNS, která používá pro komunikaci se samotným webem zabezpečený kanál. Služba Secure DNS využívá pro svou činnost zabezpečené připojení k poskytovateli služeb DNS pomocí protokolu HTTPS, který brání úpravám dotazů nebo odposlouchávání útočníky v síti, jak uvádí firma Microsoft. Pokud váš poskytovatel připojení k Internetu má integrovánu podporu DNS-over-HTTPS, pak internetový prohlížeč Microsoft Edge ve výchozím nastavení použije právě tuto službu.

soutez_casestudy

Všechno toto ovšem má jeden malý háček: Aby vám všechny funkce fungovaly, budete potřebovat účet Microsoft. Současně musíte pracovat na počítači s operačním systémem Windows 7, 8, 10 nebo na počítači s operačním systémem MacOS. (Nástroj pro sledování bohužel na počítačích Mac ještě nefunguje). Pokud bychom měli srovnat možnosti využití funkcí souvisejících s hesly, pak možnosti využívání těchto funkcí v kombinaci s účtem Microsoft je prakticky stejné jako jejich využívání v kombinaci s účtem Google.

Byl pro vás článek přínosný?