Hlavní navigace

Microsoft mění distribuční model aktualizací Windows

15. 9. 2020

Sdílet

 Autor: Internet Info DG
Spojení servisních a kumulativních aktualizací do jednoho balíčku by mělo eliminovat občasné nesrovnalosti.

Microsoft změnil způsob, jakým bude doručovat aktualizace součástí Windows 10, které jsou obsluhovány skrz Windows Update.

Měl by být přehlednější a efektivnější. Dosud Microsoft distribuoval každou servisní aktualizaci (SSU – Servicing stack update) zvlášť, nikoliv jako součást kumulativní aktualizace (CU – Cumulative update).

Nový model oba typy – SSU i CU – spojí do jednoho balíčku. Většina koncových uživatelů Windows by nejspíš jen sotva přiblížila nějakou ze SSU, byť jich jejich systém stáhl už spoustu a představují důležitou součást jeho údržby.

„Servisní aktualizace vylepšují spolehlivost aktualizačního procesu a minimalizují potenciální problémy s ním související. (…) jestliže je nenainstalujete, vystavujete se riziku, že vaše zařízení nebude moct obdržet nejnovější bezpečnostní opravy,“ uvádí Microsoft v doplňující dokumentaci.

soutez_casestudy

Jelikož ale SSU byly vydávány zvlášť – a vzhledem k tomu, že určité CU mohly vyžadovat před svou instalací konkrétní SSU – docházelo v některých případech k nesrovnalostem a chybovým hlášením. Právě z toho důvodu už separátní distribuce SSU a CU končí.

Alespoň pro některé uživatele – kombinované balíčky totiž budou zatím určené jen pro uživatele Windows 10 verze 2004. Postupně by však do nového distribučního modelu měli být zahrnuti i další.

Byl pro vás článek přínosný?