Hlavní navigace

Microsoft představuje vlastní AI generátor obrázků

27. 10. 2022

Sdílet

 Autor: Microsoft
Alternativa Microsoftu k Midjourney či DreamStudio bude fungovat přímo v prohlížeči Edge.

Microsoft začal na vybraných trzích distribuovat Image Creator neboli generátor obrázků využívající umělé inteligence. Brzy by měl jít do širší distribuce, přičemž fungovat bude v rámci prohlížeče Edge, ale také přes web Bing.com; jak je zjevné z prezentačního videa, v Edgi bude mít Image Creator své místo v postranní liště, kde budou moct být zobrazené například i výsledky vyhledávání.

Jste spokojeni se svou podobou automatizace firemních procesů?

Ke generování obrázků na základě předem definovaných klíčových slov bude využívat pokročilý algoritmus DALL-E 2. Z ukázek je zřejmé, že rychlost odezvy je blesková (v řádu jednotek vteřin), co však není jasné, je například to, zda uživatelé budou při generování obrázků omezeni nějakým limitem. V ukázce jsou prezentovány také sociální funkce nástroje, respektive snadné sdílení vygenerovaných obrázků na sociálních platformách.

Dle informací z oficiálního blogu Microsoftu bude Image Creator fungovat podobně jako služby typu Midjourney či DreamStudio. „Obecně lze říci, že nejlépe pracuje, když zadáte popis něčeho s dodatečným kontextem jako je například místo či umělecký styl, v jakém chcete obrázek vygenerovat, než abyste se omezovali jen na čistý popis,“ uvádí Microsoft.

Uzávěrka nominací do TOP IT osobností se blíží. Pošlete nám svůj tip Přečtěte si také:

Uzávěrka nominací do TOP IT osobností se blíží. Pošlete nám svůj tip

Umělá inteligence bude zároveň zadání filtrovat, a to obdobným způsobem, jakým například Microsoft Defender filtruje problematické webové stránky. Takové opatření má předcházet zneužití a omezení zadání, která mohou být urážlivá.

Ochranně má působit i technologie, která má zamezit „zkreslování“, respektive generování „předpojatých“ obrázků. Microsoft sice neupřesnil, co tímto myslí, ačkoliv se zdá, že některá obecnější zadání například vedou ke generování postav s určitou barvou pleti.

Cloud24

„Snažíme se být zodpovědní, jde-li o umělou inteligenci a bereme to vážně,“ tvrdí firma. „Abychom zamezili generování nevhodných výsledků, úzce spolupracujeme s partnerskou společností OpenAI, která vyvinula DALL-E 2. Hodláme pravidelně vyhodnocovat zpětnou vazbu, kterou s OpenAI budeme sdílet, abychom systém neustále vylepšovali.“

V obecné rovině má generování obrázků v Image Creatoru spadat pod firemní zásady o obsahu, které kromě jiného zakazují zobrazování akty zneužívání dětí, intimních aktivit bez souhlasu zúčastněných, sebevražd, terorismu, nenávistných projevů a dalšího.

 

Computerworld si můžete objednat i jako klasický časopis. Je jediným odborným měsíčníkem na českém a slovenském trhu zaměreným na profesionály v oblasti informačních a komunikačních technologií (ICT). Díky silnému zázemí přináší aktuální zpravodajství, analýzy, komentáře a přehledy nejnovejších technologií dříve a na vyšší odborné úrovni, než ostatní periodika na tuzemském trhu.

Obsah Computerworldu je určen odborníkům a manažerům z firem a institucí, kteří se podílejí na rozhodovacím procesu při nákupu ICT technologií. Jednotlivá čísla si můžete objednat i v digitální podobě.

Byl pro vás článek přínosný?