Hlavní navigace

Microsoft ruší kontroverzní hodnocení zaměstnanců

15. 11. 2013

Sdílet

 Autor: © littletroll - Fotolia.com
Manažeři v Microsoftu už nebudou muset své zaměstnance známkovat a následně je seřazovat na žebříčku od jedničky do pětky. Tento „kastovní“ systém byl klíčovým při povyšování či při vyplácení bonusů, ale mnoho ze současných i bývalých zaměstnanců společnosti si stěžuje, že hodnocení záleželo na náladě manažera a také vedl k nezdravé soutěživosti.

Současný systém Microsoft s okamžitou platností vyměnil za častější a kvalitnější hodnocení zaměstnanců v úterý. Tento kastovní systém byl velmi populární v 80. letech. Jako první ho zavedla společnost General Elecric během vedení Jacka Welche, zaměstnancům s nízkým hodnocením bylo doporučováno firmu opustit.

„Někdo si myslí, že je odstranění dolních deseti procent kruté nebo brutální, ale není,“ napsal Welch ve své knize Jack: Straight from the Gut. „Není nic krutějšího než vyčkávat a říct lidem na sklonku jejich kariéry, že do tohoto oboru nepatří.“ GE tento systém hodnocení však zrušila s příchodem Welchova nástupce, Jeffreyho Immelta, který preferuje slovní hodnocení a vedení zaměstnanců k lepším výkonům.

Dick Grote, konzultant a autor knihy o tomto hodnocení říká, že problém tohoto systému je částečně i v jeho názvu, který vyvolává negativní asociace. Grote odhaduje, že minimálně 30 % společností ze seznamu Fortune 500 tento systém používá pod příjemně znějícími názvy, třeba „řízení talentů“.

Některé společnosti také zkouší techniku hodnocení s názvem kalibrace, při které hodnotí manažeři vzájemně podobné týmy, tato technika je čím dál tím populárnější. Firmy, které začínaly jako malé startupy a rychle se rozrostly v globální společnosti, mají často problém najít ideální řešení. Amazon.com či Dell používají při hodnocení zaměstnanců prvky Bellovy křivky.

Microsoft tento systém používal několik dekád, prošel však již řadou změn. Mluvčí společnosti nemohl uvést, kdy Microsoft tento systém zavedl, ani nezveřejnil počet procent zaměstnanců s jednotlivými známkami.

Od úterý budou manažeři Microsoftu hodnotit zaměstnance častěji a budou k jejich výkonům poskytovat zpětnou vazbu. Manažeři budou mít také větší flexibilitu při rozdělování bonusů.

Nový systém ukazuje, že se generální ředitel společnosti Steve Ballmer snaží během svých posledních měsíců změnit nejen strategii společnosti, ale také firemní kulturu.

Podle Samuela Culberta, profesora na Andersonově škole managementu, je sestavování ročních přehledů špatně využitým časem manažerů. „Práce šéfa není hodnotit,“ řekl. „Práce šéfa je udělat ze všech zaměstnance s nejvyšším hodnocením.“

Byl pro vás článek přínosný?