Hlavní navigace

Microsoft si pro Skype patentoval odposlouchávací technologii

30. 6. 2011

Sdílet

Nově patentovaná technologie společnosti Microsoft umožňující sledovat a zaznamenávat hovory vedené přes Skype vyvolává obavy u ochránců soukromí.

Žádost o patentování technologie nazvané Legal Intercept si Microsoft podal již v roce 2009, tedy dlouho předtím, než se za 8,5 miliard dolarů rozhodl koupit společnost Skype. Patent mu byl udělen v minulém týdnu.

Podle toho, jak Microsoft Legal Intercept popisuje v patentové přihlášce, to vypadá, že jde o technologii podobnou těm, které používají americké telekomunikační společnosti a výrobci zařízení v souladu s požadavkem tamní vlády na odposlouchávání a sledování hovorů. Microsoft v přihlášce konkrétně uvádí, že je Legal Intercept navržen tak, aby byl schopen tiše zaznamenávat hovory vedené prostřednictvím VoIP sítí, jakou je třeba právě Skype.

„Data související s požadavkem na navázání spojení jsou modifikována tak, aby spojení proběhlo přes záznamového agenta,“ píše Microsoft. „Úpravou se rozumí přidání dalších dat nebo úprava či smazání těch stávajících.“ Podle Microsoftu vyniká Legal Intercept tam, kde zaostávají současné monitorovací nástroje používané pro odposlouchávání základní telefonní služby Plain Old Telephone Service (POTS). „U VoIP a dalších nových komunikačních nástrojů odposlouchávací model používaný u POTS nefunguje,“ poznamenává Microsoft.

Podle Michaela Froomkina, profesora práva na Miamské univerzitě, to podle popisu technologie vypadá, že cílem Microsoftu je vyhovět zákonu CALEA, který telekomunikačním společnostem přikazuje spolupracovat se státními složkami. Podle Froomkina je to ale ještě horší než jak to na první pohled vypadá. Jestliže si technologie rozumí například s FBI, pak si bude dobře rozumět také s diktátorskými režimy. Navíc může jít o jakási zadní vrátka pro internetové útočníky. Jaké jsou skutečné úmysly Microsoftu se ale hned tak nedozvíme. Mluvčí společnosti totiž odmítl technologii komentovat.

Byl pro vás článek přínosný?