Hlavní navigace

Microsoft své zaměstnance nechá pracovat z domova

14. 10. 2020

Sdílet

 Autor: Fotolia © Hanker
Dalším gigantem, který nechá své lidi pracovat z domova, je Microsoft. Nový trend už v některých městech vede k poklesu cen nájmů.

Zaměstnanci Microsoftu budou mít i po odeznění krize možnost pracovat z domova. K podobnému kroku se už dřív odhodlal Facebook a Twitter, přičemž firem, které v důsledku pandemické situace upravují pracovní podmínky svých zaměstnanců, přibývá. Dle Microsoftu bude u některých pozic nadále vyžadována přítomnost na pracovišti, jiné však pro práci z domova nebudou potřebovat ani formální schválení od svého nadřízeného.

Dle britského statistického úřadu v dubnu víc než 46 % Britů vykonávalo alespoň část své práce z domova a ačkoliv v srpnu už šlo jen o 35 %, data ukazují na evidentní trend. Před pandemií totiž práci z domova na plný úvazek vykonávaly asi jen 2 % lidí.

Spousta zaměstnanců si práci z domova zprvu pochvalovala a vyzdvihovala svoji produktivitu, v průběhu měsíců se však začala objevovat i stinné stránky. Sám šéf Microsoftu Satya Nadella uvedl, že nedostatečné rozdělení pracovního a soukromého života může nést negativní konsekvence. Jako optimální se tak dle expertů jeví rozdělení pracovního týdne v poměru 2:3 home office a práce v kanceláři. Například důležitá jednání mohou zaměstnanci absolvovat osobně, pobytem na pracovišti zároveň šlechtí firemní kulturu. Mnozí tak ani neočekávají, že by se pracovní nastavení mělo vrátit do předpandemického stavu.

příloha_ovladnete_sva_data

Ostatně, už květnový průzkum poradenské společnosti Willis Towers Watson ukázal, že 22 % zaměstnanců očekává, že i po odeznění pandemie bude pracovat z domova, a 55 % zaměstnavatelů se vyjádřilo, že své zaměstnance nechá pracovat z domova alespoň jeden den v týdnu. Čtyři z pěti oslovených tento režim přinejmenším podporují.

Přechod na práci z domova ale může mít i další dalekosáhlé dopady, jako je třeba pokles poptávky po kancelářských, ale i bytových prostorách v drahých městských centrech. Koneckonců, ceny nájmů v městech jako jsou New York nebo San Francisco už během uplynulých měsíců zaznamenaly pokles a dle realitních makléřů se mohou vrátit až na úroveň z roku 2005.

Byl pro vás článek přínosný?