Hlavní navigace

Microsoft úspěšně odkoupil Activision Blizzard. Obří akvizice proběhla příhodně v pátek třináctého

16. 10. 2023

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Microsoft se konečně dočkal. V pátek 13. října došlo k úspěšnému odkoupení Activision Blizzard Microsoftem za astronomickou částku 68,7 miliard dolarů. Poslední překážkou byl britský regulační úřad CMA, který do poslední chvíle bránil uzavření celého obchodu.

Legendární videoherní série jako Call of Duty, World of Warcraft, Starcraft, Diablo nebo Candy Crush Saga nyní patří Microsoftu. V pátek 13. října letošního roku došlo téměř po 21. měsících k uzavření pravděpodobně největší akvizice, kterou videoherní scéna vůbec pamatuje – odkoupení společnosti Activision Blizzard Microsoftem. Z videa, které se krátce po dokončení fúze objevilo na YouTube kanále Xboxu je zřejmé, že obě společnosti už měly o výsledku předem jasno.

Poslední překážkou byl britský regulační úřad CMA, který ještě na začátku minulého týdne neměl neřekl konečný verdikt, byť oběma společnostem dal dříve svůj předběžný souhlas. Nyní tak Microsoft vlastní společně s celým Activision Blizzardem také 17 tisíc zaměstnanců pracujících v Blizzadru a dceřiných společnostech Infinity Ward, Raven Software, Sledgehammer Games, Treyarch, Toys for Bob, Beenox nebo High Moon Studios.

CS24

Pro mnohé je radostnou zprávou také odchod generálního ředitele Bobby Koticka. Člověka, který je spojován s tolika kontroverzemi, jako snad žádný jiný člověk na funkci generálního ředitele ve videoherním odvětví. Bobby Kotick zůstane ve funkci do konce letošního roku. V oficiálním vyjádření Phila Spencera, generálního ředitele herní divize Microsoftu, je možné nalézt mimo všudypřítomné děkování a vzájemné plácání po zádech také pár důležitých informací.

Tou první je práce na rozšíření Game Passu o možné tituly Activision Blizzardu, které by do Xboxového předplatného mohly dorazit v roce 2024. Další zpráva může být důležitá hlavně pro hráče na jiných platformách (Playstation, Nintendo). Phil Spencer těmto hráčům vzkázal, že je vítá všechny bez rozdílu na tom, na jaké videoherní platformě hrají.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Kmenový redaktor webu Cnews, kde se zaměřuje především na recenze hardwaru. Pro PCWorld sleduje novinky ze všech možných IT oblastí.