Hlavní navigace

Microsoft ustoupil od plánu nutit uživatelům vlastní vyhledávač

14. 2. 2020

Sdílet

 Autor: © Microsoft
Kritika uživatelů přiměla Microsoft odpískat plán na vnucení vyhledávače Bing.

Microsoft ustoupil od kritizovaného záměru začít v prohlížeči Chrome defaultně využívat vyhledávač Bing. Ten patří právě Microsoftu.

O záměru firma původně informovala nenápadně minulý měsíc. Bing v Chromu chtěla vnutit uživatelům sady Office 365 ProPlus, a to ve verzi 2002. Součástí její instalace mělo být rozšíření právě pro Bing, přičemž v budoucnu chtěla firma totéž aplikovat i pro prohlížeče Firefox.

Rozhodnutí zdůvodňovala jako nezbytný krok pro implementaci nástroje Microsoft Search, který v případě provázání s Office 365 účtem uživatelům umožňuje pohodlně vyhledávat interní informace, jako jsou dokumenty uložené na OneDrivu či SharePointu, přímo z adresního řádku prohlížeče. To je v současnosti možné s novou verzí prohlížeče Edge postavenou obdobně jako Chrome na opensourceovém projektu Chromium.

soutez_casestudy

Zjednodušeně se tedy dá říct, že Microsoft zamýšleným krokem víc sledoval prosazení nové funkce Office 365 a tedy i Office 365 samotných. Reakce však přišly téměř okamžitě a pozitivní rozhodně nebyly. Naopak.

Byly natolik kritické, že Microsoft se rozhodl od záměru ustoupit a uvedl, že „uživatelům nechá ve výběru vyhledávače volnou ruku“. Výjimkou jsou firemní počítače využívající služeb Active Directory.

Byl pro vás článek přínosný?