Hlavní navigace

Microsoft, Yahoo a Amazon jdou společně proti Google Books

21. 8. 2009

Sdílet

Tři velikáni se hodlají spojit a žalovat Google za údajně monopolní dohodu s autorskými asociacemi ohledně digitalizace knih a jejich dostupnosti na internetu.

Microsoft, Yahoo a Amazon vytváří alianci proti Google Books

Podle včerejší zprávy The New York Times se chystají společnosti Microsoft, Yahoo a Amazon vytvořit alianci a společně bojovat proti dohodě Googlu s Autorským sdružením a Asociací amerických vydavatelů. Ta byla uzavřena loni v říjnu po třech letech sporů mezi firmou Google a vydavateli o porušování autorských práv. Již od roku 2005 totiž autoři i vydavatelé knih obviňovali Google z neoprávněné digitalizace a webové distribuce některých děl. Nová smlouva z podzimu minulého roku však obě strany uspokojila a udělala z Googlu výhradního vydavatele miliónů digitalizovaných knih. Signatáři dohody poté společně prohlásili, že to pomůže autorům k novým ziskům a zároveň čtenářům umožní přístup k miliónům zapomenutých knih, jež by byly jen sotva ještě někdy vytištěny.

CS24

 

Open Book Alliance, jak se spojenectví Microsftu, Yahoo a Amazon nazývá, však považuje výše zmíněnou dohodu za monopolní a hodlá ji oponovat před soudem. Ke gigantům se mají v boji proti Google Books připojit i některé knihovny a skupiny autorů.

Byl pro vás článek přínosný?