Hlavní navigace

Microsoft zveřejnil plán sloučení Yammeru a SharePointu

15. 11. 2012

Sdílet

 Autor: © Nmedia - Fotolia.com
Společnost představila plány na integraci Yammeru na konferenci SharePointu.

I když hlavním bodem probíraným na konferenci bude chystaná verze 2013, nejen účastníky bude hodně zajímat i osud sociální sítě, kterou Microsoft nedávno zakoupil a kterou hodlá do tohoto systému pro vnitropodnikovou spolupráci integrovat. Microsoft totiž o SharePointu 2013 a jeho nových funkcích průběžně informuje, zatímco o Yammeru a jeho možném využití zatím kolují spíše dohady. Společnost se rozhodla vnést do celé záležitosti světlo a hned v pondělí přednesla na konferenci probíhající v Las Vegas harmonogram sbližování systému SharePoint a sociální sítě Yammer.

Předtím, než Microsoft zakoupil v červnu společnost Yammer za 1,2 miliardy dolarů, dokázaly tyto dvě platformy vzájemně spolupracovat na úrovni API. Společnost však v pondělí oznámila, že pracuje na mnohem hlubší spolupráci, která umožní přímé sdílení uživatelů i jejich identity, společnou správu dokumentů a agregaci kanálů pro upozorňování uživatelů. V další fázi by podle představitelů Microsoftu měla následovat integrace nově vznikající společné platformy s dalšími produkty společnosti.

Další novinkou je ukončení verze Business Yammeru a snížení cen komplexnější varianty Enterprise z 15 dolarů měsíčně za uživatele na 3. Microsoft také integruje Yammer Enterprise do systému SharePoint Online, tedy verze hostované v cloudu, kterou lze zakoupit samostatně nebo v rámci předplatného cloudové kancelářské sady Office 365.

Společnost na konferenci také oznámila původní mobilní aplikace SharePointu pro zařízení se systémem Windows 8, Windows Phone, iOS a Android. Tyto aplikace zprostředkují uživatelům přístup ke zprávám a dokumentům systému SharePoint 2013.

„SharePoint 2013 je zásadní, protože představuje začátek nové éry,“ prohlásil Jared Spataro, vrchní ředitel marketingu produktu SharePoint, během svého dvouhodinového úvodního vystoupení. Tato verze podle Spatarových slov například uzavírá tříletý cyklus vydávání nových verzí a přechází na 90denní režim aktualizací zaměřený především na SharePoint online.

Spataro i další z řečníků, korporátní viceprezident pro SharePoint Jeff Teper, dali jasně najevo, že Microsoft upřednostňuje cloudovou verzi před verzí instalovanou na serverech zákazníka. „Doporučujeme přesun na cloud, protože varianta online nabízí celkové lepčí výkon,“ řekl Teper. Nicméně dodal, že zákazníkům, kteří preferují vlastní instalaci, nabízí SharePoint 2013 největší objem aktualizací ze všech dosavadních verzí.

Mezi nejpatrnější novinky patří změna grafického rozhraní na dotykové ve stylu Windows 8 nebo integrace cloudového úložiště SkyDrive Pro, které umožňuje ukládání a sdílení dokumentů. Pod kapotou došlo ke zlepšení správy úloh nebo přebudování vyhledávacího nástroje a zdokonalené e-discovery a možností publikace na webu.

Nový je i model vývoje webových aplikací pro vytváření aplikací SharePoint, které umožňují používat rozšířené programovací jazyky jako JavaScript, PHP nebo .Net a vývojové nástroje jako Visual Studio 2012 nebo nové vývojové nástroje „Napa“ sady Office 365.

I když SharePoint je poměrně úspěšný nástroj na tvorbu intranetů a extranetů, mezi nejčastěji kritizované patří jeho slabá stránka podpory sociálních sítí. Nákup společnosti Yammer je odpovědí na tyto kritiky. Proto není překvapením, že chce Microsoft tuto sociální síť integrovat přímo do svého produktu.

Byl pro vás článek přínosný?