Hlavní navigace

Microsot: Office 15 začátkem příštího roku, zpoplatnění Bing API

13. 4. 2012

Sdílet

Vývojáři už nebudou moci používat aplikační rozhraní vyhledávače Bing, jak se jim zlíbí. Na internetu se také objevil harmonogram vývoje hlavních produktů od Microsoftu.

Vývojáři budou muset za používání Bing API nově zaplatit minimální měsíční poplatek ve výši 40 dolarů (760 korun). Microsoft chce poplatky vybírat prostřednictvím obchodu Windows Azure Marketplace, kde bude API umístěno. Do zpoplatněného režimu má být aplikační rozhraní převedeno během následujících měsíců.

Bing API používají vývojáři především pro začlenění výsledků vyhledávání do svých aplikací. Microsoft slibuje, že se zpoplatněním API zvýší i kvalita těchto výsledků, které prý budou čerstvější, relevantnější a celkově s nimi bude možné lépe pracovat. Své vyhledávácí API již dříve zpoplatnil také Google, ovšem jen těm vývojářům, kteří přesáhnou hranici 100 dotazů za den.

Na internetu se v tomto týdnu objevil také údajný vývojový plán některých produktů od Microsoftu. Narazil na něj Maarten Visser, generální ředitel startupu Meetroo, na webu Microsoft Partner Network a záhy jej zveřejnil na svém účtu v Twitteru.

Hlavní informací, kterou lze z plánu vyčíst, je asi dokončení vývoje Office 15 v prvních měsících příštího roku. Ve stejný čas je naplánováno i vydání programů SharePoint 15 a Exchange 15. V plánu se nachází také veřejná beta verze Office 15 s plánovaným vydáním v létě 2012, což je informace, kterou již Microsoft sám dříve potvrdil.

Na letošní léto je naplánováno také vydání zkušební verze prohlížeče Internet Explorer 10, což by teoreticky mohlo znamenat, že Microsoft vydá IE10 společně s kandidátem na vydání operačního systému Window 8. O Windows 8 se však v plánu hovoří jen v souvislosti vývojářským preview vydaným loni na podzim. Od té doby již Microsoft vydal také veřejnou betu, datum vydání pro finální verzi ale ještě nestanovil.

Podobně se v plánu nehovoří ani o dalším vývoji webového pluginu Silverlight. Naposledy je v něm zmíněno jen prosincové vydání páté verze. Lze pouze spekulovat, jestli tato informace něco vypovídá o dalších plánech Microsoftu na konkurenční boj s Flashem od Adobe.

Byl pro vás článek přínosný?