Hlavní navigace

Major League Baseball 2K9 (360)

25. 3. 2009

Sdílet

2K Sports se snaží uchopit formu této baseballové hry z předešlých let a vylepšit ji hned v mnoha směrech. Co se povedlo, co nepovedlo, to se dozvíte v následující recenzi.


Základní fakta

 

Mechaniky nadhazování a odpalu se zjednodušily, aby se více zamlouvaly příležitostným hráčům. 2K Sports si pohráli s komplikovaným a kolikrát až frustrujícím třífázovým postupem a zjednodušili jej na dva, až téměř stupidní kroky. Takto to vypadá:

major league baseball 2K9

Pro odpal stisknete „down (dolů)" na jakýkoliv bod, kde chcete začít a poté stisknete „forvard (vpřed)" v pravý čas, kde se chcete rozmáchnout. Timing neboli načasování je vyžadováno pouze při rozmachu, dále už není vyžadována vaše pozornost. To dělá odpal hračkou. Hned napoprvé se mi podařilo s Evanem Longoriem odpálit tzv. 3-run homer. Avšak náročné fanoušky mohu ihned uklidnit - pokud jste si užívali odpaly na předchozích titulech, pak si můžete v nastavení toto ovládání pohodlně nastavit. Stále můžete řídit, kde chcete míč odpálit - ve všech různých pozicích a to tak, že stisknete levou páčku pro správný směr. Nadhazování je jednoduché. Váš chytač bude stále připraven na nadhoz a bude vám říkat, kam ránu umístit. Avšak nikdo neříká, že jej musíte poslechnout. Je to zcela na vás. Pro odpal míče táhnete zpět pravou páčkou, načež se objeví zelený kruh, který se rozpíná, a když dosáhne maxima, pohnete páčkou dopředu a hráč míč nadhodí. Dny nadhozů s příšernými masovými koulemi, jež velmi nepřesně následovaly pohyb nadhozu, jsou již naštěstí pryč. Avšak i zde lze nastavit ovládání z loňské verze 2K8, pakliže patříte mezi její fanoušky.


Bohužel, chycení míče nezaznamenalo žádný pokrok a chvílemi může mít člověk pocit, že je to snad i horší. Realistické zpoždění rychlosti, když se hráč rozběhne za míčem, ať už ve vzduchu či na zemi, zde nadále zůstává; stejně jako praštěná situace, kdy outfielder, neboli hráč vzdálený od odpalovacího prostoru bezdůvodně propásne míč letící vedle něj. To je jeden z příkladů, jak dokáže vývojářský tým MLB 2K9 udělat jednu věc parádně a druhou naopak opravdu hrozně. Pokud se dokážete s běžcem dostat k metě, měli byste věnovat velkou pozornost raději jemu, neboť pickoffy jako samotné jsou očividně jednoduché. Když hraji s počítačem, tak vyautuju každého běžce dotykem (tj. pick-off), jenž se dostane na metu. Moje procentuální úspěšnost byla 50 procent. Když hraji online proti jinému hráči, tak to již bylo přeci jen těžší, nicméně i tak jsem dokázal uhrát pět úspěšných pickoffů, což je více, než byste uviděli v reálném zápase. Tato záležitost se dá samozřejmě změnit v závislosti na nastavení obtížnosti, tudíž při přechodu na all-star či legend můžete očekávat větší nášup, nicméně mě osobně zaráží, že na obtížnosti profesionál může být hráč schopen nahrát úspěšnost 50 procent. Asi jeden z nejimpozantnějších nových rysů je volba „save and quit". Pryč jsou rovněž dny, kdy jste museli opustit vaši konzoli uprostřed hry, protože jste měli na práci něco jiného. Nyní stačí hru pouze uložit a později se do ní vrátit a pokračovat dále.

major league baseball 2K9

major league baseball 2K9


Funkce hry

Mezi hlavní pozitiva MLB 2K9 lze zařadit vylepšený franchise mód. Letošní mód si propůjčil know how od NBA 2K9 a zapracoval písně, vzhled menu a hráčovy cíle do formátu z 2K8, kde řídíte celou organizaci včetně nižších lig. Hráčovy ambice jsou posuzovány ve čtyřech kategoriích: finanční jistota, týmová prestiž, cesta za vítězstvím a hrací čas. Menu je identické,  jako menu z NBA 2K9 a místo titulků z nba.com vám běží zprávy z vaší virtuální ligy.


Pokaždé, co si zapnete MLB 2K9, hra se připojí k internetu (za předpokladu, že jste k internetu připojeni) a aktualizuje sestavy a automaticky je pro vás stáhne. To znamená, že budete mít ve hře zakomponovány nejen nejčerstvější přestupy, ale 2K Sports změní atributy hráče podle toho, v jaké formě se v současnosti nacházejí. Samozřejmě 2K Sports zakomponovali všemožné funkce, které hráč sotva využije, jako například 2K karty, síň pohárů, 2K souboje, 2K reelmaker a možnost změnit hudbu na stadionu.

major league baseball 2K9


Prezentace hry

Nejvýznamnější změna v 2K9 mimo mechaniky nadhazování a odpalu je v celkové prezentaci hry, nejvíce znatelná v komentáři a pohledu kamery. Vývojáři se nakonec rozhodli ustoupit od komplikované a kolikrát omezující kamery, jež figurovala v loňském vydání, a rozhodli se pro tradiční pohled, který po odpalu míče hráčům umožní dívat se na celé pole. Gary Thorne a Steve Philips letos převzali otěže komentování a dopad této skutečnosti na celkový dojem hry je opravdu znatelný, v dobrém slova smyslu. 2K Sports se zaměřili na to, aby komentování bylo plynulejší a přirozenější. Jako příklad této snahy můžeme uvést situaci, kdy tato dvojka debatuje nad určitou problematikou, kterou náhle přeruší, aby se vrátili k napínavému momentu ve hře, a když hra skončí, pokračují v načaté debatě.


DEMOVERZE MAJOR LEAGUE BASEBALL 2K9 - PC verze


Kromě změny v komentáři se také hráči setkají s tím, že na konci každé hry obraz ztmavne, jakoby mělo dojít na komerční přestávku, načež se před další hrou znovu rozjasní. Ačkoliv může být tato změna považována za maličkost, je to další krok k tomu, aby hráč měl dojem, že se kouká na živé utkání v televizi.

major league baseball 2K9


Online

MLB 2K9 mi běžela bez problému, když jsem hru připojil k internetu. Pokud jde o FPS a latenci, tak i to bylo v pořádku. Letošní pokračování hry přináší nový prvek, zvaný 2K Share. To umožňuje hráči „obchodovat" s nastavením, sestavami, vlastním týmem apod. Zní to zajímavě, avšak mám jisté pochyby nad tím, jak se tato funkce bude těšit přízni hráčů v realitě. Při hře online se vám nabízejí čtyři možnosti: rychlý zápas, hra s kamarádem, vlastní zápas a home run derby.

major league baseball 2K9

Také si můžete vytvořit vlastní ligu, ať už s reálnými, či fiktivními sestavami. Sezóna trvá nejméně 10 zápasů, maximálně 162 a můžete hrát dokonce i s pouze 4 týmy. Nebo také se třiceti. Mysleli jste si, že ESPN-fantastická liga je zábavná? A co takhle připojit se do MLB 2K9 fantastické ligy? Zde si můžete draftovat hráče, míchat sestavy a hlavně hrát se 30 hráči po celém světě.



Pozitiva:

Převzaté osvědčené menu, hudba, intro a „Living Roster" z NBA 2K9. Kombinace ligového systému z MLB 2K8 a franchise módu z NBA 2K9 a vzniká tak vylepšený franchise mód MLB 2K9. Zjednodušená mechanika nadhazování a odpalu za účelem získání si příležitostné hráče. Noví komentátoři s přirozenějším dojmem. Nová kamera, která se po odpalu vrátí do klasického pohledu, který zjednoduší načasování hraní. Online liga, která je dosti výjimečná. Nová funkce „save and quit".


Negativa:

Stále neumožňuje hrát tzv. co-op hru, ani proti počítači, ani v online módu. Stále má mouchy, které zde přetrvaly z loňské verze, jako komentář, který kolikrát neodpovídá tomu, co se děje na hřišti. Pickoffy jsou jednodušší, než je tomu v realitě a hráči jsou lepší při vlastním nastavení obtížnosti. Of the game dialog je špatnou předělávkou z 2K8.


Náš verdikt:

Fanoušci Major League Baseball 2K8 se budou cítit vesměs pohodlně, když do svých rukou uchopí ovladač, aby si mohli zahrát letošní pokračování velmi populární baseballové série 2K Sports. Zatímco 2K Sports přišli s určitými vylepšeními pro letošní rok, Major League Baseball 2K9 je stále zahalena oblakem herních neduhů a nedostatků.

 

soutez_casestudy

HODNOCENÍ: 70%


Byl pro vás článek přínosný?