Hlavní navigace

Modré světlo – neviditelný nepřítel pro oči. Jak chránit zrak při práci s PC?

29. 2. 2024

Sdílet

 Autor: Vadym / Adobestock.com
Všudypřítomné modré světlo ovlivňuje nejen zdraví našich očí, i zdraví celkově. Problémové jsou digitální obrazovky různých zařízení, které toto světlo vyzařují a my se mu tak vystavujeme velkou část dne. Seznamte se s možnými riziky a naučte se, jak efektivně chránit svůj zrak.

Modré světlo

Barevné spektrum světla je rozmanité, skládá se z několika barev, které naše oko vnímá souhrnně jako “bílé” světlo. Zahrnuje například červenou, žlutou, zelenou, modrou a další – každá barva je specifická pro určitou vlnovou délku. Značné obavy vyvolává modré světlo, které má vlnovou délku 430 až 500 nm a poměrně vysokou frekvenci. V kontaktu jsme s ním denně, vyzařuje ho slunce a také různé monitory a obrazovky chytrých zařízení. U těch někdy trávíme mnoho hodin, proto se nabízí otázka, jak nás může ovlivňovat.

Vliv na naše oči

Lidské oko nedokáže efektivně blokovat modré světlo, většina ho proto prochází přes rohovku a čočku až do sítnice. Z displejů vychází jen zlomek tohoto světla ve srovnání se sluncem. Jenže z dlouhodobého hlediska může časté a dlouhé sledování obrazovek ovlivnit zrak a urychlit stárnutí očí. Hrozí poškození buněk sítnice, následkem kterého může být makulární degenerace, tedy zhoršené vidění v části oka, kterou vnímáme nejostřeji. Kromě toho modré světlo může přispívat ke vzniku šedého zákalu či rakoviny oka.

Mnohdy je spojováno i s problémy s usínáním. Narušuje totiž tvorbu melatoninu, který je pro spánek klíčový. 

Digitální únava očí

Časté používání digitálních zařízení může vést k problému zvanému digitální únava očí. Na vině bývá modré světlo, ale i další faktory. Častým problémem je nevhodně umístěné zařízení, tedy například pokud máte monitor počítače nebo televizi moc blízko. Problémová jsou i menší zařízení – čtení na mobilu či tabletu nadměrné namáhá oči. Výsledkem může být pálení a svědění očí, zarudnutí a suchost či rozmazané vidění. Rozvinout se mohou i další problémy jako bolesti hlavy či celková únava.

Ať už pracujete celý den na počítači, nebo si chcete užít relax u televize, nezbytností je správná péče o zrak, která je prevencí problémů.

CS24

Praktické řešení

Abyste předešli problémům se zrakem, je vhodné naučit se pár tipů. Při práci u obrazovky byste si měli dělat pravidelné přestávky – oči si na chvíli odpočinou. Kromě toho je dobré dodržovat pravidlo 20–20–20. Jednou za 20 minut byste se měli na 20 sekund podívat na libovolný objekt vzdálený 20 stop (6 metrů).

Nejjednodušší řešení představují brýle s ochranou proti modrému světlu. K dispozici jsou různé modely určené pro ochranu očí. Blokovat modré světlo mohou i běžné dioptrické či dokonce sluneční brýle.

Byl pro vás článek přínosný?