Hlavní navigace

Mozilla plánuje definitivně pohřbít Firefox 3.6

4. 1. 2012

Sdílet

 Autor:
Společnost Mozilla chystá ukončit podporu stále poměrně oblíbeného browseru Firefox 3.6 v dubnu letošního roku.

Ten přitom stále používá řada uživatelů, podle měření společnosti Net Applications to bylo v říjnu z globálního pohledu 4,4 %, i když šlo oproti listopadu již o značný pokles, protože tehdy si Firefox 3.6 držel podíl 5,3 %. Nicméně z hlediska všech uživatelů Firefoxu vypadají tato čísla o dost jinak – Firefox 3.6 totiž stále používá pětina všech uživatelů tohoto open source browseru.

Mozilla během prosince poslala uživatelům Firefoxu 3.6 rovnou dvě žádosti o přechod na novější verzi, v té době to byl Firefox 8, protože verze 9 nebyla ještě uvolněna. Mozilla láká zejména na nové funkce, ale pro řadu konzervativních uživatelů může být přechod na novou verzi Firefoxu něco, čemu se chtějí vyhnout a může jim vadit rapidní cyklus vývoje i některé změny v ovládání (prohození otevírání nové stránky v novém okně a v novém panelu).

Firefox 3.6 se přitom stal poměrně velkou výjimkou v životním cyklu Mozilly, protože zatímco u verzí 4.0, 5.0, 6.0 a dále ukončila podporu téměř okamžitě, Firefox 3.6, který je vrcholem „staré vývojové řady“ a je na trhu již dva roky, stále dostává bezpečnostní aktualizace.

Mozilla ovšem již delší dobu zvažuje ukončení podpory, ale je opatrní zejména díky firmám, které Firefox používají, protože v současnosti více než kdy předtím hrozí, že pokud nebude odpovídajícím způsobem reagovat na jejich potřeby, přejdou tyto organizace ke konkurenci. Firmám například vadí rychlý cyklus vývoje Firefoxu a Mozilla slíbila, že spustí program rozšíření podpory, kdy firmy nebudou muset aktualizovat vždy po šesti týdnech na novou majoritní verzi Firefoxu, ale budou stále dostávat bezpečnostní aktualizace pro tu stávající. Oficiálně by pak podpora Firefoxu 3.6 měla skončit po zavedení tohoto programu. Podle současného plánu je tento konec podpory naplánován na 24. dubna 2012.

Byl pro vás článek přínosný?