Hlavní navigace

Mozilla potvrdila konec operačního systému Firefox OS

10. 12. 2015

Sdílet

 Autor: Fotolia © vladimirfloyd
Mozilla pozastavila vývoj operačního systému Firefox OS. Děje se tak po čtyřletém vývoji, kdy původní snahou bylo vystavět jednoduchý systém pro chytré telefony založený na internetovém prohlížeči.

Firefox OS měl podle zástupců výrobce velký potenciál využít flexibilitu webů v různých typech zařízení – od jednoduchých smartphonů až po televizory s vysokým rozlišením. „Nedokázal přinést uživatelům dostatečně kvalitní uživatelskou zkušenost a proto pozastavujeme nabídku chytrých telefonů s Firefox OS," tvrdí Denelle Dixon-Thayerová, šéfka obchodu v Mozille.

Podle Dixon-Thayerové bude ale Mozilla „nadále pokračovat v experimentování s uživatelskou zkušeností v rámci zařízení připojených k internetu“, započatým právě v rámci Firefoxu OS.

Jack Gold, analytik firmy J. Gold Associates, tvrdí, že ukončení Firefox OS pro něj není žádným překvapením, protože sám byl ohledně jeho možností skeptický a nebyl si jistý, zda takovýto projekt má šanci uspět vůči tak dravým ekosystémům pro mobily, jako je Android či iOS. Zmínil přitom, že neúspěchu se dočkaly i platformy jako Tizen nebo BlackBerry OS.

CS24

Firefox OS podle Golda nikdy nezískal podporu hlavních mobilních hráčů. Mozilla prý sázela na levné mobily v rozvojových zemích, ale i tamní lidé chtějí nějaký ekosystém a sadu aplikací. Firefox OS prý ale takového stavu nikdy nedosáhl.

Ryan Reith z IDC už přede dvěma lety odhadoval, že Firefox OS nebude úspěšný. Podle jeho tehdejšího prohlášení je tu místo pro tři hlavní dodavatele -- Google, Apple a Microsoft. Ani analytické organizace jako Net Applications nebo StatCounter, nikdy nezaznamenaly takový podíl Firefoxu, který by ve svých statistikách mohly uvést.

Byl pro vás článek přínosný?