Hlavní navigace

Mozkem inspirovaný superpočítač – pro americký jaderný výzkum

31. 3. 2016

Sdílet

 Autor: Fotolia
Založen na TrueNorth čipu IBM bude tento superpočítač ekvivalentem 16 milionů neuronů a 4 miliard synapsí; avšak s energetickou spotřebou průměrného tabletu.

Nový nizkoenergetický, lidským mozkem inspirovaný superpočítač bude brzy prozkoumávat systém „deep learning,“ určený pro americký jaderný program.

Vědci z Lawrence Livermore National Laboratory v úterý oznámili zakoupení platformy superpočítače, založeného na TrueNorth neurosynaptickém čipu, který vydalo IBM v roce 2014. Technologie využijí k vyhodnocení aplikací strojového učení a deep learningu pro americký jaderný program, konkrétně jeho sekci National Nuclear Security Administration, tedy bezpečnostní složku.

Deep learning, „hloubkové učení,“ je poddruh strojového učení – sada ke specifickým účelům vytvořených algoritmů.

Počítač bude schopen analyzovat data o ekvivalentu 16 milionů neuronů a 4 miliard synapsí a zkonzumuje přibližně stejně energie, jako standardní tablet. Jeho součástí bude důmyslný ekosystém skládající se mimo jiné ze simulátoru, programovacího jazyka, integrovaného programovacího prostředí, knihovny algoritmů a aplikací, firmwaru, nástroje pro tvorbu nervových sítí určených pro deep learning, učebního plán a integrovanou možností cloudového řešení.

Jediný procesor TrueNorth se skládá z 5,4 miliard tranzistorů, propojených dohromady a tvořících tak sestavu 1 milionu digitálních neuronů, které spolu komunikují pomocí 256 milionů elektrických synapsí.

S 16 TrueNorth čipy bude nový systém konzumovat pouhých 2,5 wattu elektrické energie, což mu umožní zpracovávat komplexní kognitivní úkoly, jako např. rozeznávání vzorců, výrazně účiněji, než to dokážou konvenční současné superpočítače, říká IBM.

TrueNorth byl původně vyvíjen pod záštitou SyNAPSE programu, spadající pod státní americkou obranou agenturu DARPA, to vše v kolaboraci s Cornell University.

příloha_ovladnete_sva_data

Laboratoř Lawrence Livermora bude na technologii nyní pracovat s IBM Research, univerzitami a jinými partnery amerického úřadu pro energetiku.

Ve výzkumu bude hrát roli neuromorfické inženýrství, a mohlo by změnit způsob, jakým laboratoř vědu dělá, tvrdí alespoň Jim Brase, jeden z vědců zaměřujících se na datovou analýzu a vědu v laboratoři Lawrence Livermora.

Byl pro vás článek přínosný?