Hlavní navigace

mp3DirectCut: Editujte MP3 snadno a rychle

19. 2. 2021

Sdílet

Úprava MP3 Autor: Pixabay.com
Potřebujete upravit zvukovou stopu ve formátu MP3? Chcete použít pouze její část, změnit hlasitost, nebo v ní naopak část vyříznout? Pomůže vám šikovný nástroj.

Editace audio souborů již dávno není výsadou pouze hudebních odborníků a zvukařů. Pomocí vhodného softwarového nástroje zvládnete provádět úpravy hudebních stop i v domácím prostředí.

K úpravám audio souborů ve formátu MP3 lze vhodně použít nástroj mp3DirectCut. Ten nabízí přímou editaci souborů formátu MPEG bez nutnosti jejich dekomprese a následné komprese. To s sebou přináší výhodu v podobě úprav bez rizika ztráty kvality zvuku.

Použití programu mp3DirectCut je rychlé a intuitivní. Pomůže vám si s vyříznutím části zvukové stopy, jejím rozdělením, změnou úrovně hlasitosti, detekováním pauz, podporuje přímé kopírování dat, dávkové zpracování a umožňuje i editaci ID3 tagů.

mp3DirectCut

Práce s programem

Program mp3DirectCut je lokalizován do různých světových jazyků, mezi nimi nechybí ani český jazyk. Nicméně překlad není zcela stoprocentní a některé položky zejména v horním roletkovém menu nejsou přeloženy správně.

Pokud však neovládáte cizí jazyky a nechcete program používat v angličtině, pak pro základní práci překlad postačí. Volba jazyka je dostupná při prvním spuštění programu a lze ji upravit i později v nastavení.

mp3DirectCut

Hlavním prvkem okna programu je editační graf se zvukovou křivkou načteného hudebního souboru. V něm lze označovat úseky skladby pro editaci. V pravém okraji tohoto grafu se pak při přehrávání zvukové stopy zobrazuje měřič mezních úrovní hlasitosti. 

Pod grafem se nachází časová osa, v níž se lze snadno pohybovat posuvníkem a přecházet tak v rámci zvukové stopy. Ve spodní části okna jsou pak situovány ikony pro rychlou navigaci, editaci a přehrávání zájmových oblastí zvukové stopy, jako například opakované přehrávání vybraného úseku, poslech výsledné podoby nahrávky po provedení zamýšlených úprav, apod.

V horní části okna nad editačním grafem pak nalezneme menu a vybrané editační funkce. Možnosti poslechu v rámci editovaných oblastí jsou poměrně pestré a uživatel tak má dobrý přehled o tom, jak bude výsledná nahrávka znít.

mp3DirectCut

CS24

Užitečný pomocník

Program mp3DirectCut je celkově univerzální nástroj, který vám nabídne všechny potřebné funkce pro úpravy vašich hudebních souborů. Jeho devizou je přímá editace bez vlivu na kvalitu výsledného audio záznamu vlivem dekomprese a opětovné komprese.

Program lze vhodně použít například v situaci, kdy potřebujete z delšího zvukového záznamu vyseparovat pouze jeho část (například jednu hudební skladbu v rámci záznamu koncertu), případně pokud potřebujete více zvukových stop spojit do jednoho celku.

Byl pro vás článek přínosný?