Hlavní navigace

MS Exchange 2013 zlepšuje vysokou dostupnost

27. 9. 2012

Sdílet

 Autor: © Photosani - Fotolia.com
V nové verzi systému Exchange byly přepracovány části zajišťující vysokou dostupnost serveru.

I když v případě nové verze nedošlo k tak dramatickým změnám jako mezi MS Exchange 2007 a 2010, méně viditelné úpravy by měly vést k vyšší spolehlivosti a dostupnosti serveru. Přinášíme přehled čtyř základních vylepšení v oblasti vysoké dostupnosti.

Více databází na jednom svazku
Díky této novince je možné používat na jednom svazku jak aktivní, tak pasivní databáze. To – zejména díky podpoře velké kapacity úložiště a malé režii úložiště informací – slibuje zvýšení výkonu a možnost dynamického rozšiřování úložného prostoru.

Automatické přesunutí
Pokud dojde k hardwarové chybě disku, na kterém jsou uloženy databáze Exchange, dokáže je systém pomocí replikační služby přesunout na záložní disk – pokud je nějaký k dispozici. Tato služba potom zařadí záložní disk mezi aktivní a přesune na něj všechny dotčené databáze. Pokud jich je na vadném disku uloženo více, může je přesouvat všechny současně.

Vylepšení opožděné kopie
Nová služba Safety Net, která nahrazuje přepravní koš, nabízí obdobné služby – ukládá kopie zpráv úspěšně doručených do aktivní databáze serveru poštovních schránek. Délku tohoto dočasného přechovávání je možné nastavit v konfiguraci. Safety Net tak zajišťuje stínovou redundanci v prostředí skupin dostupnosti databáze, ve které není nutné udržovat další kopii doručené zprávy ve stínové frontě, než dojde k její replikaci z aktivní databáze do pasivní. Protože tato kopie již existuje ve službě Safety Net, je stínová fronta zbytečná. Jednou z nejlepších funkcí nové služby je možnost aktivace opožděné kopie. Ta umožňuje obnovení aktivní databáze ze zálohy bez nutnosti zpracovávat transakční protokol. O obnovu databáze se postará Safety Net.

Přepnutí instalace
V případě havárie hardwaru nebo výpadku sítě a přechodu na záložní konfiguraci byl nutný zásah správce, který musel toto přepnutí aktivovat. Musel také kontrolovat jeho průběh a operativně data opravovat. Automatické přepnutí na zálohu v nové verzi Exchange tuto práci udělá za správce. Může pracovat v plně automatickém nebo poloautomatickém režimu. Ve druhém případě rozhoduje o přepnutí správce, samotný průběh ovšem opět řeší automatizovaný systém.

V systému Exchange 2013 kromě toho došlo ještě k dalším úpravám, které mají za úkol zlepšit jeho vysokou dostupnost. Jedná se například o vylepšené zotavení úložiště a změny ve výběru nejlepší kopie dat, který je schopen zjistit a použít nejaktuálnější kopii databáze.

Byl pro vás článek přínosný?