Hlavní navigace

MS Office míří do světa virtuální reality

4. 1. 2024

Sdílet

 Autor: Depositphotos
To, že Word, Excel či PowerPoint budou dostupné na zařízeních Quest od Mety, uživatelům přinese nové možnosti práce s uvedenými aplikacemi vedoucí ke zvýšení produktivity. Brzdou je však zatím dostupnost a výkonnost potřebného hardwaru.

Kancelářské aplikace Microsoftu v náhlavních soupravách Meta Quest nově nabídnou možnost práce v prostoru smíšené a virtuální reality. Sice se nedá čekat, že lidé hromadně vymění své PC za VR zařízení, potenciál vidí analytici především v možnosti přístupu k nástrojům produktivity na více virtuálních obrazovkách.

Využili byste virtuální realitu (VR) pro práci s MS Wordem?

Poprvé o propojení obou řešení mluvili generální ředitelé Mety Mark Zuckerberg a Microsoftu Satya Nadella už v roce 2022. Po více než ročním vývoji se tak i stalo – aplikace Word, Excel a PowerPoint jsou od konce loňského roku dostupné v náhlavních soupravách Quest, Quest 2, Quest 3 a Quest Pro.

Jde v podstatě o webové verze hostované v cloudu, nikoli tedy o nějaké specifické varianty pro virtuální nebo smíšenou realitu. Po přihlášení k účtu Microsoft mohou uživatelé s aplikacemi komunikovat jak pomocí gest, tak pomocí klávesnice a myši připojených přes Bluetooth.

Chcete dostávat do mailu týdenní přehled článků z Computerworldu? Objednejte si náš mailový servis a žádná důležitá informace vám neuteče. Objednat si lze také newsletter To hlavní, páteční souhrn nejdůležitějších článků ze všech našich serverů. Newslettery si můžete objednat na této stránce.

Aplikace lze zobrazit až na třech virtuálních obrazovkách v režimu virtuální nebo smíšené reality. Analytici jsou ale poněkud skeptičtí, co se týče nasazení.

Například Avi Greengart z firmy Techsponential tvrdí, že při prvních testech aplikací na náhlavní soupravě Meta Quest 3 nejsou podle něj rozlišení zařízení a průchod smíšenou realitou „dostatečně dobré pro to, aby lidé chtěli trávit příliš mnoho času v tomto prostředí.“

Přijde vám myšlenka na práci ve virtuální realitě jako blbost? Máte pravdu, potvrzují to i vědci Přečtěte si také:

Přijde vám myšlenka na práci ve virtuální realitě jako blbost? Máte pravdu, potvrzují to i vědci

Ovládání je prý navíc poněkud neohrabané, takže je ještě co zlepšovat. „Jakmile přijdou výkonnější zařízení, práce ve VR otevře nové možnosti pro zvýšení produktivity – buď jako sestava s více monitory, anebo řešení s jedinečnými softwarovými možnostmi určenými pro prostředí smíšené reality.“

Sama Meta využívá v zařízeních Quest další řešení pro produktivitu práce, jako je třeba Horizon Workrooms. Zároveň představila i platformu pro správu zařízení a aplikací Quest for Business, která má zjednodušit nasazování náhlavních souprav ve firmách.

soutez_casestudy

Dosavadní byznysové příklady využití virtuální nebo smíšené reality se soustřeďují především na simulace vzdělávání a školení či na specifické průmyslové aplikace. 

Podle nedávného průzkumu společnosti S&P ale téměř polovina respondentů (48 %) očekává, že současné nástroje pro podnikovou spolupráci a komunikaci, jako jsou Microsoft Teams a Zoom, se rozšíří i o funkce metaversa.

 

Computerworld si můžete objednat i jako klasický časopis. Je jediným odborným měsíčníkem na českém a slovenském trhu zaměreným na profesionály v oblasti informačních a komunikačních technologií (ICT). Díky silnému zázemí přináší aktuální zpravodajství, analýzy, komentáře a přehledy nejnovejších technologií dříve a na vyšší odborné úrovni, než ostatní periodika na tuzemském trhu.

Obsah Computerworldu je určen odborníkům a manažerům z firem a institucí, kteří se podílejí na rozhodovacím procesu při nákupu ICT technologií. Jednotlivá čísla si můžete objednat i v digitální podobě.

Byl pro vás článek přínosný?