Hlavní navigace

Můžeme na jaře čekat iPad 3 nebo iPad 2HD?

11. 2. 2012

Sdílet

 Autor:
Kyle Wiens z webu iFixit, na kterém zdarma najdete návody na opravy přístrojů a diskusní fórum uživatelů, prozatím předpovídal funkce chystaných verzí produktů Apple. Nyní se zamyslel nad iPadem 3.

Wiens předpokládá, že displej iPadu 3 bude mít zhruba stejné rozměry, ale dvojnásobné rozlišení. Retina, které má čtyřnásobný počet pixelů, to asi nebude, ale protože na iPad se můžete dívat z větší vzdálenosti, dvojnásobek by měl stačit. Pravděpodobně se zvýší i rozlišení fotoaparátu.


Kvůli tomu bude muset Apple zvýšit výkon grafického procesoru. Teď už používají dvoujádrový, myslím ale, že grafický výkon iPadů se ještě dá celkem hodně zlepšit. Viděli jste na iPhonu Infinity Blade 2? Je úchvatná. Grafika je skvělá. Není vidět pixely ani mezery mezi nimi. rozlišení iPadu je ale mnohem horší. Důvodem je to, že oba přístroje používají stejný grafický procesor, ale mají různé rozlišení displeje. Proto musí Apple zvětšit rozlišení displeje iPadu.


Pokud jde o celkový výkon, dojde jen k mírnému zvýšení. Pokud se tedy Apple nerozhodne pro čtyřjádrový procesor. Bude v novém iPadu A6 se čtyřmi jádry? Neviděl jsem dost dat na to, abych to dokázal odhadnout. Předpokládám, že do dvou let Apple na čtyři jádra přejde. Letos to ale asi nebude.

CS24


Nepůjde tedy o žádný velký skok. Mohlo by se klidně stát, že další model nebude iPad 3, ale iPad 2 HD. Apple by se mělo víc než na výkon zaměřit spíš na cenovou politiku. Měl by si udržet cenu kolem 500 dolarů.


Jako další se nabízí otázka opravitelnosti. Pokud to Apple myslí vážně s prosazováním svých elektronických učebnic do škol, měl by být nový iPad zkonstruován tak, aby se dal jednoduše vyměnit displej a baterie. Pokud dáte studentům přístroj se skleněným displejem, musíte počítat s tím, že se občas někomu z nich povede to sklo rozbít. Potom je pro školu lepší vyměnit jen displej než celý tablet. iPad 2 má displej napevno přilepený a nedí se v podstatě rozebrat bez poškození skla.

Byl pro vás článek přínosný?