Hlavní navigace

Nabídka Start z Windows 7 ve Windows 10

25. 9. 2016

Sdílet

 Autor: PCWorld.cz
Je jasné, že nová nabídka Start, která se objevila ve Windows 10, se nemusí zamlouvat úplně každému. Pozitivní je, že se dá poměrně snadno nahradit nějakou tradičnější a klasičtější variantou.

Také se vám nelíbí v nabídce Start všechny ty dlaždice a chtěli byste se vrátit k rozevíracím nabídkám známým z Windows XP? Není to až takový problém, jak by se mohlo zdát.

Asi nikoho z nás by příliš nepotěšilo, pokud by se od příštího roku začala vyrábět auta, která by měla plynový pedál vlevo a brzdový pedál vpravo. Firma Microsoft si v tomto ohledu nepřipouští žádné výčitky a neustále mění vzhled uživatelského rozhraní. (Je však třeba čestně přiznat, že změna vzhledu ve Windows určitě nemá takové důsledky jako případné autohavárie, k nimž by došlo při změně pořadí pedálů v autech).

Nám osobně se nová nabídka Start ve Windows 10 líbí (i když bychom uvítali, pokud by měla u dlaždic možnost sbalování skupin a seznamy typu jump list). Pokud si však zakládáte na vzhledu nabídky Start známé z předchozích verzí Windows, pak čtěte dále.

Vzhled velmi podobný dřívějším nabídkám Start ve Windows můžete získat pomocí aplikace Classic Shell. Jedná se o program dostupný zdarma, nicméně i¨na internetové stránce programu najdete výzvu k poskytnutí daru, což je poměrně přívětivé gesto od vás jako uživatele, pokud si aplikaci oblíbíte.

Když po instalaci programu Classic Shell poprvé klepnete na tlačítko Start, pak se vám žádná nabídka nezobrazí. Namísto toho se dostanete do dialogového okna pro nastavení programu. Pokud toto dialogové okno zavřete a následně stiskněte tlačítko Start znovu, zobrazí se vám výchozí nabídka Start se vzhledem podobným tomu z Windows 7.

Klasická nabídka Start ve Windows 10

Chcete-li znovu zobrazit dialogové okno pro nastavení programu Classic Shell, pak klepněte pravým tlačítkem myši na tlačítko Start a z místní nabídky vyberte položku Nastavení.

V nastavení aplikace si můžete vybírat jeden z celkem tří vzhledů. První je klasický styl, jehož vzhled připomíná operační systémy před Windows XP, s výjimkou pole pro vyhledávání (to ale není potřeba, protože Windows 10 mají pole pro vyhledávání přímo v nabídce Start). Druhý vzhled je vzhled klasický se dvěma sloupci, který připomíná Windows XP, ale možná mnohem více operační systém Windows Vista. Styl Windows 7, který je výchozí, pak vypadá prakticky úplně stejně jako z operačního systému Windows 7.

Program Classic Shell

CS24

Pod těmito styly pak najdete možnosti změnu vzhledu tlačítka Start. Program vám sice dává možnost vybírat pouze mezi dvěma vzhledy, ale můžete si vytvořit i svůj vlastní.

Za zmínku stojí i další tři záložky, které se nachází v dialogovém okně Nastavení. Například si můžete nabídku automaticky převést do vzhledu odpovídajícímu Windows 10 při přepnutí do režimu tabletu.

Byl pro vás článek přínosný?